Etna – vulkan koji nikad ne spava

16/05/2022 10:27

Etna – vulkan koji nikad ne spava

Etna je najviši vulkan u Evropi sa svojih 3.330 metara nadmorske visine i nalazi se na istočnoj obali Sicilije, a spada u najaktivnije vilkane na planeti.

Ovaj vulkan je konstantno aktivan već skoro pola miliona godina!

Prostire se na području od 1.190 kvadratnih kilometara, na metu gdje se susreću afrička i evroazijska ploča. Na padinama Etne – od Katanije prema jugu, nalazi se plodno vulkansko tlo koje je pogodno za uzgoj voća, dok je njeno podnožje uglavnom nenaseljeno.

Zbog stalnih erupcija, Etna često mijenja svoju nadmorsku visinu, jer se vulkanska materija akumulira i taloži na zidovma kratera, a potom se ruši.

Porijeklo imena Etna

Ime ovog vulkana – Etna, najvjerovatnije potiče od latinske i starogrčke riječi koja u prevodu znači “gorjeti“, ali postoji mišljenje i da je ovaj vulkan ime dobio od feničanske riječi “athana”, što u prevodu znači “peć”.

Istorija Etne

Prva erupcija Etne desila se oko 1500. godine prije Hrista, a kroz vijekove ih je bilo približno 200. U erupcijama Etne, od njenog nastanka, poginulo je 1.000 ljudi, zbog čega se Etna ne smatra razornim vulkanom. Ipak, 1928. godine grad Maskali je gotovo u potpunosti bio uništen.

Međutim, postoje i dobre strane života u blizini ovako velikog vulkana. Stanovnici podnožja planine imaju priliku da koriste izuzetno plodnu vulkansku zemlju, koja je posebno pogodna za sađenje vinove loze, jabuka, lješnika i kestena.

Upravo zahvaljujući Etni, nastalo je više od 200 pećina, koje su se kroz istoriju koristile na više načina; u nekima su se obavljale sahrane, dok su druge služile za čuvanje hrane.

Iako je najaktivniji vulkan, nikad se ne zna kada će erupcija krenuti. Posljednji put ovo se dogodilo 1991. godine i trajalo je sve do 1993. godine.

16/05/2022 10:27

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px