Darvinovo pismo prodato na aukciji: Saznajte šta je u njemu pisalo!

14/12/2017 16:26

Darvinovo pismo prodato na aukciji: Saznajte šta je u njemu pisalo!

Lična pisma i bilješke brojnih istorijskih ličnosti oduvijek su privlačila kolekcionare, pa je tako došao red i na oca teorije o evoluciji Čarlsa Darvina.

Nedavno, na aukciji prodati su savjeti Alberta Ajnštajna po cijeni od 1.56 miliona dolara. Trend kupovine ovih rijetkih i istorijski važnih dokumenata traje već decenijama. Tako je nedavno, na aukciji, prodato i pismo Čarlsa Darvina u kojem raspravlja o uticaju Boga na stvaranje svijeta i na porijeklo vrsta na samoj planeti. Pismo je prodato za 125.000 dolara.

Šta piše u pismu Čarlsa Darvina

Ovo pismo, poslato je 1978. godine, 19 godina pošto je potresao svijet svojom teorijom, kao odgovor, mladom biologu Džejmsu Grantu, kojeg je zanimalo da li je Darvinova teorija zaista uništila svaki dokaz da Bog postoji.

Dio pisma Čarlsa Darvina Foto: Twitter

Darvin je na pismo odgovorio nakon 5 dana, a u pismu je naveo da je tema veoma kompleksna kako bi na nju odgovorio jednostavno. “Primoran sam da ostavim problem neriješenim“, napisao je Darvin i dodao da život koji je posvećen služenju nečemu ili nekome je sve što treba od života i da tražimo. “Nijedan čovjek koji obavlja svoju dužnost nema čega da se boji, već samo da se nada da će dobiti ono što želi“, naglasio je naučnik.

Darvinovo istraživanje poljuljalo je i njegovu vjeru u Boga tokom godina. Jednom prilikom, suočio se sa botaničarom i bliskim prijateljem Jozefom Daltonom Hukerom, koji mu je rekao da je objavljivanje njegove teorije o nepostojanju Boga jednako kao da priznaje ubistvo.

Prije ovoga, na aukciji je prodato još nekoliko Darvinovih pisama, uključujući i ono u kojem naučnik izjavljuje da ne vjeruje u Bibliju. To pismo prodato je za 197.000 dolara.

14/12/2017 16:26

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px