Da li znate čemu služi oleofobni premaz na ekranima pametnih mobilnih telefona?

23/03/2022 18:52

Da li znate čemu služi oleofobni premaz na ekranima pametnih mobilnih telefona?

Riječ je o naprednoj funkciji tretmana ekrana mobitela. Mada ovo donekle čini displej uređaja “klizavim”, za efekat ima da se na njemu ne zadržava tečnost.

Pored toga, čini da je telefon otporniji na mrlje od otisaka prstiju. Ova tehnologija se koristi ne samo kod pametnih telefona, već i u mnogim uređajima s ekranima osjetljivim na dodir. S druge strane, Apple, koji je nešto kasnije ušao u razvoj, koristio je ekran s funkcijom oleofobnog premaza po prvi put u iPhone 3GS uređaju 2009. godine. Danas, većina najpopularnijih iPhonea ima ovu funkciju.

Koje su to prednosti oleofobnog premaza

  • Tečnost ne može da ostane na ekranu.
  • Nema mrlja od otisaka prstiju.
  • Ne prlja se lako.
  • Lako se čisti kada je prljav.
  • Ekran postaje svjetliji i jasniji.

Kako učiniti ekran uglađenim?

Ako vaš uređaj nema ovaj premaz, trebalo bi da koristite neku vrstu zaštite ekrana ili nešto što imitira efekat oleofobnog premaza. Ne morate da koristite zaštitnu foliju. Postoje i tečnosti koje pružaju ovaj efekat. Međutim, ako želite da zaštitite svoj ekran i koristite ovu klizavu i vodoodbojnu površinu, koristite zaštitu ekrana s oleofobnim premazom.

Kako oleofobni premaz radi?

Oleofobni premazi imaju svojstvo da odbijaju ulja. Naravno, ne postoji slučaj potpune otpornosti. Ako uradite test otiska prsta na uređaju sa i bez oleofobnog premaza, ipak možete vizuelno uvidjeti razliku.

Na koji način oleofobni premaz štiti vaš pametni telefon?

Ne koristite deterdžente ili abrazivne supstance za čišćenje ekrana. Takođe, izbjegavajte čišćenje ekrana ovim supstancama, a ne samo deterdžentima:

  1. Sredstva za čišćenje prozora
  2. Proizvodi za čišćenje na bazi izbeljivača
  3. Deterdženti
  4. Paste za čišćenje

Dotična sredstva za čišćenje mogu potpuno ukloniti oleofobni premaz. Neka mogu čak izgrebati i oštetiti vaš ekran. Da biste očistili ekran, izaberite mekšu krpu, možete je koristiti tako što ćete je malo navlažiti.

Kako obnoviti oleofobni premaz?

Ako ste očistili ekran svog uređaja gornjim materijalima, možete vratiti oleofobni premaz sljedeći ove korake:

Pažljivo očistite površinu ekrana izopropil alkoholom i sačekajte da se ekran osuši
Sipajte 10 do 15 kapi oleofobne tečnosti na ekran. Zatim je nanesite po cijelom ekranu najlonskom krpom. Morate biti brzi kada to uradite jer se oleofobne tečnosti brzo suše.

Ostavite uređaj tako 1 dan da se premaz potpuno stegne.

23/03/2022 18:52

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px