Čitanjem do promjena u tijelu

16/02/2015 16:28

Čitanjem do promjena u tijelu

Tokom čitanja naš mozak “doživljava” promjene koje je moguće izmjeriti i ispratiti. Te aktivnosti traju i do pet sati nakon prestanka čitanja i imaju veoma pozitivan efekat na mozak.

Naučnici su došli do saznanja da čitanje knjiga osnažuje veze između moždanih ćelija i na taj način dolazi do trajnih neuroloških promjena. Ova aktivnost izaziva u mozgu slično stanje kao što je mišićno pamćenje.

Ove promjene, koje se dešavaju mozgu dok čitamo, odvijaju se u dijelu koji je zadužen za jezik, odnosno u ljevom temporalom korteksu. U ovoj zoni neuroni su povezani i podstiču svijest da misli da radi nešto što zapravo ne radi. Ovaj fenomen naziva se simulirana spoznaja.

Ovakva aktivnost mozga je veoma bitna jer se na taj način aktiviraju neuroni. Na primjer, kada mi samo zamislimo da trčimo, mozak aktivira neurone koji su povezani sa trčanjem.

Moguće je dokazati da se čovjek odista može poistovjetiti sa likom iz knjige koju čita. Osim što možemo da empatišemo sa nekim od likova u knjizi, naučnici su sada dokazali da se i na biološkom nivou, u našem tijelu, dešavaju promjene.

Neurološke promjene koje se dešavaju kada čitamo vezane su sa tjelesnim osjećajem i sistemom pokreta. To je razlog zbog kojeg mi bukvalno možemo da “biti u koži” nekog lika i da osjećamo ono što on osjeća i radi.

16/02/2015 16:28

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px