Britanski zakoni koje kraljica ne mora da poštuje

13/03/2018 13:44

Britanski zakoni koje kraljica ne mora da poštuje

Svaka država ima svoje zakone, kojih svi moraju da se pridržavaju. Osim Velike Britanije i kraljice Elizabete, koja, za početak, može da bude vlasnica svih delfina u Britaniji.

Zanimljivosti o kraljici Elizabeti.

1. Ne treba joj pasoš

Kada kraljica ide na svoja nebrojana putovanja i posjete, ne mora da brine da li je ponijela pasoš i da li je on overen. U Britaniji, svaki pasoš izdat je u kraljičino ime, pa naravno, ona svoj ne mora da nosi.

2. Ne mora da plaća porez

Dok dio novca od poreza u Britaniji odlazi upravo u kraljičine ruke, ona, po zakonu, nije obavezna da ga plaća. Ipak, od 1992. godine, Elizabeta je donijela odluku da će ovo ipak da čini.

3. Informacije od javnog značaja

Ove informacije najčešće koriste novinari i mediji, a iako su javni, potrebna je dozvola da biste ih dobili. Isto tako, jedan dio ovih informacija odnosi se na poznate ličnosti. Naravno, kraljica i njena djeca i unučići su izuzetak i oni ne moraju da šalju informacije i o njima se malo zna, iz bezbjednosnih razloga.

4. Ne treba joj vozačka dozvola

Ukoliko bi kraljica odlučila da se provoza kolima, ne mora da nosi vozačku dozvolu. Ne mora ni da je ima. Na svu sreću, monarhija je vozila kamion tokom Drugog svjetskog rata i uvjerili smo se da umiju da voze. Takođe, kraljica ne mora da poštuje ograničenja brzine, jednako kako to ne moraju da rade policajci, vatrogasci i kola Hitne pomoći.

5. Imuna je na parnice i suđenja

Ukoliko biste uhvatili kraljicu da krši zakon, ne očekujte mnogo od toga. Legalno je nemoguće tužiti kraljicu.

6. Može da pojede labuda

Ne kažemo da je kraljica ikada jela labuda, ali ako bi željela, zakonom joj je dozvoljeno to da učini.

7. Posjeduje sve britanske delfine i kitove

Ovaj bizarni zakon seže u 1300-te godine, kada su tadašnji vladari odlučili da će da zakonom dobiju pravo na posjedovanje svih kitova, delfina i jesetri u Velikoj Britaniji. Takođe, kraljica Elizabeta je vlasnica svih labudova na Temzi.

13/03/2018 13:44

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px