Bizarne stvari koje su zabranjene u Bijeloj kući

21/03/2018 14:27

Bizarne stvari koje su zabranjene u Bijeloj kući

Kao što je poznato, Bijela kuća je službena rezidencija i radno mjesto predsjednika SAD, a nalazi se u Vašingtonu. U nastavku saznajte šta tamo ne smijete da radite.

Šta je zabranjeno u Bijeloj kući?

1. Brokoli

Bezbroj je klinaca koji su izjavili da bi zabranili brokoli kada bi bili predsjednici. Tako je Džordž H. Buš 1990. godine objavio da neće dozvoliti da ovo povrće bude posluženo u Bijeloj kući, a razlog je jednostavan: Buš ne voli brokoli.

2. Baloni

Kada je u oktobru prošle godine objavljeno da će Bijela kuća otvoriti vrata za posjetioce, uvedena su pravila šta ne smije da se unosi. Pored pištolja i drugog oružja poput noževa, petardi i vatrometa, u Bijelu kuću zabranjen je unos balona, iz nekog razloga.

Saznajte i… Zašto je Bijela kuća bijele boje

3. Vjeverice

Davne 1955. godine, Ajzenhauer je ispred Bijele kuće posadio travu, koju su ubrzo uništile vjeverice. Ajzenhauer je toliko da je naredio da se vjeverice, ukoliko se pojave oko rezidencije, ubiju. Osoblju je bilo žao, te su skupljali vjeverice i puštali ih na slobodu, daleko od predsjednika.

4. Džins

Kada je Džordž V. Buš postao predsjednik, prva naredba bila je da se ponovo uvedu pravila odijevanja, kakva su bila kada je njegov otac bio na vlasti. Tako su zabranjene farmerice.

5. Foto-aparati i kamere

Prije nego što je 2015. godine Mišel Obama prekinula ovu zabranu, posjetioci nisu smjeli da snimaju i fotografišu Bijelu kuću više od 40. godina.

6. Jelka

Teodor Ruzvelt je bio veliki tradicionalista, a dok je bio na vlasti, posadio je 150 nacionalnih šuma. Smatrao je da tradicija kićenja jelke uništava prirodu i zabranio je kićenje žive jelke u Bijeloj kući.

7. Koncerti

Od 1842. godine svake subote tokom leta, održavani su koncerti na travnjaku ispred Bijele Kuće. Tokom 70-tih godina 19. vijeka, Julisiz Grant, 18. predsjednik SAD, je sa suprugom slobodno šetao i uživao u koncertima sa narodom. Međutim, 1862. godine, preminuo je sin Abrahama Linkolna, te je koncert te godine zabranjen. Sljedeće godine, prebačen je na drugu lokaciju, a do 30-tih godina 20. vijeka tradicija je u potpunosti iščezla.

21/03/2018 14:27

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px