Biljke: Lepe i opasne

09/06/2021 14:20

Biljke: Lepe i opasne

Životni prostor deluje prijatnije, ako ga krasi bar jedna saksija biljke. Jednako zeleni prirodni ukrasi pomažu i očuvanju zdravlja, jer su odlični prečišćivači vazduha. Međutim, postoje i biljke koje bi trebalo držati van domašaja dece i kućnih ljubimaca, jer su štetne.

Difenbahija – ova biljka je jedna od popularnijih i nalazi se gotovo u svakom domu. I sve dok listovi nisu oštećeni, biljka je bezbedna za okolinu, međutim kada je isti slomljen biljka izlučuje otrovni sok. Ova tečnost može izazvati blage opekotine sluznice posebno očiju i nosa.

Azaleja – baštenska biljka divnog cveta, međutim u listovima se nalazi alkaloida, koji se koriste i za dobijanje pojedinih opojnih droga. Ukoliko sok biljke dođe u organizam, moguće je osetiti peckanje u ustima i mučninu, a preveliki unos može biti fatalan po čoveka.

pročitajte još i: Orhideja je najlepša parazitska biljka

Kroton – i ovo je vrlo popularna biljka listova prelepih boja. Ali, upravo su oni ti koji predstavljaju opasnost. Njihov toksični sok, ako se proguta, izaziva povraćanje, dijareju i kontaktni dermatitis.

Geranijum – sa ovom biljkom posebno treba da budu oprezni oni koji su skloni alergijskim reakcijama. Na početku osoba neće primetiti  efekte, ali će se alergije postepeno javiti nakon što aeroalergeni prodru u telo. Zabeleženi su slučajevi reakcija odmah po dodirivanju biljke, a ako se proguta dovodi do problema sa varanjem, ali može i da poveća viskoznost krvi.

Biljke vs komarci

Lavanda – miris lavande iritira komarce. Ljudima ova biljka utiče na raspoloženje, jer je prijatnog mirisa, a ulja se koriste u aromaterapijama. Sveže ubran list lavande ublažava ujed letnjih krvopija.

Kadifa – sadrži tiofene – jedinjenja koja odbijaju insekte.

Ruzmarin – jak miris biljke oteraće komarce, kupusne sovice i mušice. Jednako je uspešan u borbi protiv insekata i u suvom stanju, ali se prepočuju da se u tu svrhu zapali.

Bosiljak – drava i lekovita biljka koja ima sposobnost da otera nepoželjne insekte. Komarci se ne približavaju listovima biljke zbog njegovog jakog mirisa. A postoji studija koja je dokazala da je bosiljak, navodno, otrovan za komarce.

09/06/2021 14:20

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px