Arhitektonska čuda inspirisana prirodom

20/04/2018 16:52

Arhitektonska čuda inspirisana prirodom

Mnoge svjetske građevine predstavljaju prava umjetnička djela. U nastavku otkrijte koje su to najljepše arhitektonske građevine nastale inspirisane prirodom.

Briselski Atomijum

Atomijum čine muzej i nekoliko eksponata.Međusobno povezane sfere nerđajućeg čelika kreiraju oblik jednog molekula kristala gvožđa koji je uveličan 165 milijardi puta i dostiže visinu od 102 metra. Atomijum je izgrađen 1958. godine za Svjetsku izložbu Espo 85.

Lotosov hram u Nju Delhiju

Hram je osmislio arhitekta Fariborz Sahba inspirisan oblikom lotosa. Latice od mermera, njih 27,raspoređene su u grupe od po tri latice. Materijal za izgradnju stigao je iz Grčke, sa planine Penteli.

Nacionalni stadion u Pekingu

Švajcarska firma osmislila je dizajn stadiona u Pekingu za Olimpijske igre 2008. godine. Osmišljen je u obliku posude, unutrašnjost, krov i stepenište integrisani su u strukturu prostorne mreže i ukrašeni preklapajućim čeličnim podupiračima. Prostor između popunjavaju prozirne membrane, a izgled je sličan ptičijem gnijezdu.

Most Heliks u Singapuru

Ovaj most u zalivu spaja Muzej umjetnosti i nauke sa poznatim hotelom i tržnim centrom. Most je napravljen od nerđajućeg čelika, u obliku koji izgleda kao dvostruki heliks DNK-a.

Kuća Batljo u Barseloni

Neobična zdanja krase Barselonu i za većinu je odgovoran poznati arhitekta Antonio Gaudi. Jedno od poznatijih zdanja jeste Kuća Batljo, čija spoljašnja struktura podsjeća na strukturu kostiju. Izgrađena je između 1905. i 1907. godine.

20/04/2018 16:52

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px