Arheolozi otkrili “eliksir mladosti” u Kini!

06/03/2019 15:05

Arheolozi otkrili “eliksir mladosti” u Kini!

U Kini, arheolozi su otkrili bronzanu posudu staru dvije hiljade godina u kojoj se nalazi žuta tečnost, za koju su nekada ljudi vjerovali da je “eliksir mladosti”.

Budući da je pronađena u grobnici, kraj mrtvog čovjeka, očigledno je da i ovaj eliksir i nije bio baš efikasan. Šalu na stranu, misteriozna posuda pronađena je u centralnoj Kini, na arheološkom nalazištu kraj Luojanga. Pred ove posude, prepune žute tečnosti, otkriveni su i oslikani, glineni sudovi, bronzani artefakti kao i lampa.

Sama tečnost, oko 3,5 litara koliko je pronađeno, sastoji se od kalcijum nitrata (šalitre) i kalijum aluminijum sulfata (tzv. aluma). Po svemu sudeći, prema spisima pronađenim na ovom nalazištu, upravo ova mješavina smatrana je eliksirom mladosti i koristila se kao lijek u Kini.

Bez sumnje ne treba spominjati da su ovi sastojci toksični i da neće učiniti osobu besmrtnom niti vječno mladom i zdravom.

Kineski vladari su bili opsjednuti pričom o eliksiru mladosti, pa se nerijetko dešavalo da su umirali od posljedica trovanja živom, usljed traženja recepta za besmrtnost.

06/03/2019 15:05

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px