7 naučnih razloga zašto treba da se smijete svaki dan!

09/11/2017 15:22

7 naučnih razloga zašto treba da se smijete svaki dan!

Svi uživaju u dobrom smijehu, u društvu duhovitih ljudi ili u gledanju komedija. Međutim, ko od nas zapravo ozbiljno shvata koliko je smijanje važno za naše zdravlje?

Nauka smijeha postoji, a ovi stručnjaci decenijama se bave zdravstvenim benefitima smijanja.

Zasad, otkrili su 7 ključnih blagotvornih dejstava smijeha.

1. Smijanje poboljšava veze. Istraživanja su pokazala da se smijehom brže i lakše otvaramo za nova poznanstva, a u isto vrijeme pomaže nam da trenutne odnose ojačamo.
2. Smijeh utiče na memoriju i smanjenje stresa. Smijanje umanjuje lučenje hormona stresa, naročito kod starijih ljudi. U isto vrijeme, dokazano je da smijanje utiče na bolje pamćenje i koncentraciju.
3. Postajete optorniji. Da li vam se desilo da u neprijatnim ili teškim situacijama dobijete napad smijeha? Jedna studija sugeriše da se ovo dešava, jer smijanje reguliše emocije, naročito kada se nađemo pred nekim izazovom.

4. Poboljšava zdravlje. Neka istraživanja su pokazala da dobro raspoloženje i smijeh umanjuju stres i zapaljenje, te utiču na dobar holesterol kod osoba koje pate od dijabetesa. S druge strane, studije su takođe pokazale da samo iščekivanje kraja vica ili smiješne priče, utiče na imuni sistem i poboljšava ga, umanjenjem lučenja hormona stresa.
5. Bolje učimo. Naravno, dok učimo, koncentrisani smo i veoma ozbiljni. Međutim, neki istraživači sugerišu da dobar smijeh može da pomogne da bolje savladamo gradivo.
6. Atraktivniji smo. Nedavna studija pokazala je da su smisao za humor i zabavan karakter veoma važne stavke, prilikom izbora partnera kod oba pola.
7. Smijeh jeste zarazan. Prema istraživanjima, smijanje je prenosno, barem kada je mozak u pitanju.

Saznajte još i…

Zašto se smijemo?

Kako smijeh utiče na organizam?

09/11/2017 15:22

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px