10 najstrašnijih filmova svih vremena

31/10/2017 15:41

10 najstrašnijih filmova svih vremena

Prilikom proslave “Noći vještica” gledanje horora je obavezna tradicija, a prema filmskim kritičarima ovo su najstrašniji filmovi ikada snimljeni.

10. Ringu

Iako neki više vole američki rimejk, Hideo Nakata snimio je originalnu verziju koja je izazvala burne reakcije javnosti. U pitanju je film “Krug” o ukletoj video-kaseti.

9. Paranormalna aktivnost

Oslanjajući se na kučnu video kameru, instaliranu u spavaćoj sobi, reditelj Oren Peli stvorio je zastrašujući film o utvari koja proganja bračni par. Ovaj film je prema kritičarima dovoljno strašan da zasluži 9. mjesto na listi.

8. Psiho

Iako danas možda ne djeluje previše strašno, ovaj film bio je pravi preokret šezdesetih godina, a Alfredu Hičkoku donio je veoma dobru zaradu. Uz sjajnu muziku i scenu iz kupatila, “Psiho” je zasluženo zaradio epitet kultnog filma.

7. Ne okreći se

Ovaj triler Nikolasa Roega o bračnom paru koje proganja njihova pokojna ćerka u crvenom kaputu, nastao je 1973. godine, a i dalje plaši milione ljudi.

6. Isijavanje

Počasno šesto mjesto zauzeo je film Stenlija Kjubrika, po romanu Stivena Kinga. Ovaj film pproglašen je remek djelom, neke scene i dijalozi postali su kultni, a sam film osvojio je brojne prestižne nagrade.

5. Istjerivanje đavola

Prva prava verzija nastala je 1973. godine, a režirao ju je Vilijam Fridkin, prema istoimenom romanu. Film je pored upečatljivih scena bio praćen i sjajnom muzikom.

4. Halloween

Džon Karpenter je 1978. godine napravio film “Noć vještica” koji mu je donio zaradiu od 70 miliona dolara. Priča o ubici Majklu Majersu očarala je cio svijet, a od tada, film je imao nekoliko nastavaka.

3. Vještice iz Blera

Ovaj film, iz 1999. godine, dalje je inspirisao brojna ostvarenja, ali niti jedno nije bilo ni izbliza strašno niti uspješno.

2. Teksaški masakr motornom testerom

Reditelj Tob Huper napravio je sjajno i bizarno djelo, pa je zato ovaj film na 2. mjestu liste.

1. Čudne igre

Austrijski psihološki triler snimljen je 1997. godine, a priča je imala brojne adaptacije. Ipak, ova je definitivno najstrašnija. Uz brutalni razvoj događaja i još brutalnije scene, ovaj film zasluženo drži prvo mjesto.

31/10/2017 15:41

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px