“Vječiti studenti” protiv novog Zakona o visokom obrazovanju

08/09/2016 12:42

“Vječiti studenti” protiv novog Zakona o visokom obrazovanju

“Vječiti studenti” iz Republike Srpske, kojih ima 1.800, pobunili su se protiv nacrta novog Zakona o visokom obrazovanju prema kom bi svoje studije morali završiti do kraja septembra mjeseca.

Ukoliko to ne urade, studenti sa četvorogodišnjim programom odmah nakon okončanja akademske 2015/2016. godine mogu nastaviti po bolonjskom procesu svoje studije.

Kada su u pitanju oni koji su po starom programu upisali osnovne studije u trajanju od pet ili šest godina – rok za njihovo završavanje fakulteta duži je za celu godinu.

Ovo suštinski znači da dok jedni imaju dodatnu godinu za privođenje fakulteta kraju, drugi su prinuđeni da nastave po Bolonji i polažu veliku razliku predmeta, eventualno budu prebačeni u godinu niže nego što su sada, plate troškove priznavanja predmeta i slično.

Ističemo da je Ustavom RS propisano da svako ima pravo na školovanje pod jednakim uslovima. Imajući u vidu navedeno, evidentno je da je član 181. stav 1. Nacrta zakona o visokom obrazovanju u suprotnosti sa tim, te da je isti diskriminirajući prema studentima koji su upisani na osnovni studij u trajanju od četiri godine, navode ovi studenti.

Zbog toga su se obratili na više adresa i to onih najviših, Miloradu Dodiku, predsjedniku RS, Nedeljku Čubriloviću, predsjedniku NS RS, te Danetu Maleševiću, resornom ministru.

Takođe, ukoliko se odustane od donošenja novog zakona, tražimo i izmjenu i dopunu postojećeg zakona po hitnoj proceduri, ističu studenti, koji su na kraju obraćanja i “zaprijetili” resornom ministarstvu, ukoliko ne prihvati njihovu inicijativu, da će biti prinuđeni da se obrate Ustavnom sudu RS sa inicijativom za ocjenu ustavnosti spornog člana 181.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS kažu da intenzivno rade na pripremi Prijedloga zakona o visokom obrazovanju da bi uspješno riješili pojedine probleme, a da studenti krivca traže na Univerzitetu.

Krivca za situaciju u kojoj su se našli treba da traže u rukovodstvu Univerziteta i nekolicini dekana koji su sprečavanjem usvajanja novog zakona o visokom obrazovanju doveli studente u bezizlaznu situaciju, a nikako u Ministarstvu prosvjete i kulture, saopšteno je iz Ministarstva.

Iz Ministarstva napominju da su u više navrata upozoravali rukovodstvo visokoškolskih ustanova da je novi zakon o visokom obrazovanju neophodno donijeti prije početka akademske 2016/2017. godine, kako bi se u interesu studenata produžio rok za završetak diplomskog i postdiplomskog studija za one studente koji su upisani prema odredbama Zakona o univerzitetu u trajanju od četiri godine.

Rukovodstvo visokoškolskih ustanova, međutim, nije obavijestilo studente o prestanku važenja ove dvije odredbe Zakona o visokom obrazovanju sve do prošle sedmice, poručuju iz Ministarstva i dodaju da smatraju da su ove mjere u interesu studenata i treba da doprinesu kvalitetu obrazovanja u RS.

Do mišljenja banjalučkog rektora Milana Mataruge novinari su pokušali doći, ali on nije odgovarao na telefonske pozive. Ipak i više nego oštar komentar dao je Vitomir Popović, dekan Pravnog fakulteta u Banjaluci.

– Krivo je Ministarstvo i ministar koji treba da podnese ostavku, jer ne znaju šta rade. A nacrt neće postati zakon, budite uvjereni, jer će dekani kao i rektor zajedno sa studentima izaći na ulicu, pred institucije ako do toga dođe, rekao je Popović.

Prema njegovim riječima, zakon se “potura” na brzinu, a išao bi u pravcu privatizacije obrazovanja kroz javno-privatno partnerstvo.

Zakon koji se predlaže ide u pravcu privatizacije univerziteta i njegove imovine u vrijednosti od tri milijarde. Naš stav je da se nacrt povuče, napravi nova komisija, analizira šta je to dobro i šta se sve treba uraditi, nakon čega bi se tek pravila radna verzija, kaže Popović.

Popović tužio Univerzitet

Dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Vitomir Popović podnio je juče tužbu Okružnom sudu protiv ovog univerziteta, jer smatra da su prilikom izbora rektora učinjene brojne povrede zakonskih propisa i Statuta.

Popović u tužbi navodi da mu Univerzitet nije dostavio odluku o izboru rektora čak ni na njegov zahtjev, iako je bio obavezan s obzirom na to da je kao fizičko lice učestvovao u postupku izbora rektora, saopšteno je sa Pravnog fakulteta.

On ističe da je za izbor rektora u Senatu Univerziteta glasao i predstavnik Visoke škole unutrašnjih poslova iako nije imao pravo glasa s obzirom na to da je ova škola u sastavu Ministarstva unutrašnjih poslova i da je samo pridruženi član Univerziteta.

Popović u tužbi osporava i zastupljenost studenata u Senatu Univerziteta prilikom donošenja odluke o izboru rektora, te tvrdi da u Senatu nisu ravnopravno zastupljeni ni svi fakulteti ni svi ciklusi studija.

Izvor: Studomat, Nezavisne novine

08/09/2016 12:42

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px