Univerzitet u Sarajevu dobio priznanje „Nagrada za izvrsnost u istraživanju“

22/01/2019 15:09

Univerzitet u Sarajevu dobio priznanje „Nagrada za izvrsnost u istraživanju“

Univerzitet u Sarajevu dobio priznanje „Nagrada za izvrsnost u istraživanju“ (HR Excellence in Research Award).

Priznanje dodjeljuje Evropska komisija istraživačkim institucijama koje su učinile značajan napredak u implementaciji Evropske povelje za istraživače i Principa za zapošljavanje istraživača, odnosno koje se pridržavaju dokumenata i standarda koje je propisala Evropska unija u vezi sa uvjetima rada i zapošljavanjem istraživača, te čije su procedure zapošljavanja usaglašene sa evropskim.

U cilju usklađivanja vizije razvoja ljudskih potencijala na Univerzitetu u Sarajevu sa Evropskom poveljom za istraživače i Principima za zapošljavanje istraživača (eng. European Charter for Researchers i Code of Conduct for the Recruitment of Researchers), Univerzitet u Sarajevu je 2016. godine potpisao Povelju i Principe, a kasnije podnio aplikaciju za dobijanje priznanja „Izvrsnost u istraživanju“. Podnošenju aplikacije prethodila je izrada Interne analize nedostataka i Strategije ljudskih resursa za istraživače (HRS4R) sa Akcionim planom.

Pozitivnom ocjenom naše aplikacije Evropska komisija je prepoznala napore Univerziteta u Sarajevu u nastojanjima da obezbijedi što bolje uvjete za rad i zapošljavanje istraživača na Univerzitetu u Sarajevu. Priznanje je svakako značajno za Univerzitet u Sarajevu, ali ono istovremeno predstavlja i obavezu, jer podrazumijeva napore i aktivnosti svih tijela i organizacionih jedinica Univerziteta u Sarajevu na implementaciji mjera iz Akcionog plana za provedbu Strategije ljudskih resursa za istraživače (HRS4R) Univerziteta u Sarajevu.

Izvor: www.unsa.ba

22/01/2019 15:09

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px