Univerzitet u Bihaću: Upis i sa kopijom diplome

07/06/2017 09:21

Univerzitet u Bihaću: Upis i sa kopijom diplome

Inicijativa pod nazivom “I kopija vrijedi”, po prvi put će omogućiti budućim studentima Univerziteta u Bihaću da upišu više od jednog fakulteta u jednom upisnom roku, i to uz pomoć ovjerene kopije diplome.

Na sjednici Senata Univerziteta u Bihaću održanoj ove sedmice, jednoglasno je usvojena inicijativa pod nazivom “I kopija vrijedi”. Radi se o inicijativi Unije studenata bihaćkog univerziteta u kojoj se svršenim srednjoškolcima, tj. budućim studentima, omogućuje da prilikom upisa na fakultet kopiraju svoje originalne diplome, ovjere ih, te sa kopijama konkurišu na fakultete Univerziteta u Bihaću.

Kako su istakli iz Unije studenata, cilj je da se svim budućim studentima pored primarne, omogući i odabir alternativne opcije prilikom upisa na fakultet, koja bi im dala prostora da odaberu pravi životni poziv.

Inicijativa “I kopija vrijedi”

Suština inicijative je da će svi srednjoškolci moći upisati jedan fakultet na Univerzitetu u Bihaću sa originalnom diplomom, a onda na osnovu Obrasca koji mu izda matični fakultet na koji je konkurisao za prijemni ispit, kopiju diplome moći predati na još jedan fakultet na Univerzitetu u Bihaću, rekao je za Klix.ba Dino Felić, predsjednik Unije studenata.

On ističe da je do sada često bila situacija da srednjoškolac pošalje prijavu za upis na jedan fakultet, ne bude primljen, te u konačnici odustane od daljnjeg upisa na fakultet. Na ovaj način moći će konkurisati na dva fakulteta, čime će šanse za upis biti dvostruko veće.

Svakako je ovo jedna od mjera koja za cilj ima olakšati srednjoškolcima upis na fakultet, a samim tim i privoliti ih da u što većoj mjeri upisuju fakultet, jer smo svjedoci da je u cijeloj BiH svakim danom sve manje studentske populacije, stoga se moramo boriti protiv konkurencije u visokom školstvu, kako u bližem, tako i u daljnjem okruženju, pojašnjava Felić.

Kako navode iz Unije studenata, mogućnost upisa sa kopijom diplome u našoj zemlji postoji još samo na Univerzitetu u Mostaru, čime usvojena inicijativa posebno dobija na težini. Početak primjene inicijative “I kopija vrijedi” predviđen je već za naredni upisni rok, odnosno ovog ljeta.

Izvor: Klix.ba

07/06/2017 09:21

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px