Diplome fakulteta iz RS uskoro neće biti priznate u Evropi

26/05/2016 09:57

Diplome fakulteta iz RS uskoro neće biti priznate u Evropi

U Republici Srpskoj zabilježen je značajan pad broja upisanih studenata, a i ove godine ste očekuje isti trend.

Srednje škole u RS je 2013. godine završilo 12.180 učenika, dok je ove godine broj maturanata na ovoj teritoriji znatno manji i iznosi – 8.977.

Isti je slučaj i sa upisom studenata, gde je 2009/2010. godine bilo 43.928 brucoša, a u prethodnoj godini – 37.420.

Iako je broj studijskih programa povećan za 326 i dalje postoje zahthevi da se uspostave novi studijski programi za novu akademsku godinu.

Međutim, ono što studente najviše brine jeste postupak akreditacije visokoškolskih ustanova, koji je novim Nacrtom zakona o visokom obrazovanju propisan kao obavezan i predstavlja novinu u odnosu na postojeći zakon.

Akreditacija studijskih programa obavljase zbog uporedivosti visokoškolskih kvalifikacija koje se stiču u sistemu visokog obrazovanja u RS sa međunarodnim visokoškolskim ustanovama.

Ministarstvo prosvjete i kutlure RS potvrdilo je da postoje problemi sa piznavanjem diploma stečenim u RS i da uskoro one neće biti priznavane u evropskom prostoru visokog obrazovanja.

Zbog ovoga studentima iz RS neće biti omogućeno dalje školovanje ili zapošljavanje u mnogim evropskim državama, a jedini način da se ovo spreči jeste da određeno visokoškolsko obrazovanje steknu u ustanovama koje su akreditovane.

26/05/2016 09:57

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px