Konkurs za Međunarodnu parlamentarnu stipendiju

28/05/2016 10:07

Konkurs za Međunarodnu parlamentarnu stipendiju

Njemački Bundestag, Slobodni univerzitet u Berlinu, Humboltov univerzitet u Berlinu i Tehnički univerzitet u Berlinu pozivaju sve zainteresovane da se prijave na konkurs.

U pitanju je konkurs za petomjesečnu Međunarodnu parlamentarnu stipendiju (IPS) u Berlinu, koja je namenjena visokokvalifikovanim i politički zainteresovanim mladim ljudima.

Nakon završetka programa stipendisti se mogu vratiti u svoju matičnu zemlju kako bi aktivno i odgovorno učestvovali u kreiranju njene demokratske budućnosti.

Njemački Bundestag, parlament SR Njemačke, pruža mogućnost svim mladim ljudima da u toku 15 nedjelja budu angažovani kod jednog od članova Budenstaga i upoznaju njemački parlamentarni sistem i politički proces donošenja odluka.

Na ovaj način svi kandidati će steći praktična istustva u obalsti parlamentarnog rada, a stipendiste će izabrati nezavisna izborna komisija Njemačkog Bundestaga.

Uslovi za prijavu

Uslovi za prijavu su završen fakultet, odlično poznavanje njemačkog jezika, poznavanje njemačke politike, društa i istorije.

Osim toga, kandidat za stipendiju ne smije biti stariji od 30 godina, odnosno ne smije napuniti 30 godina pre početka stipendiranja.

Kandidati će na mjesečnom nivou dobijati po 500 eura, a pokriveni su im i troškovi smještaja, osiguranja i putni troškovi.

Krajnji rok za prijavu za petomjesečnu stipendiju Njemačkog Bundestaga je 30. juni 2016. godine.

Više informacija nalazi se ovdje.

28/05/2016 10:07

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px