Konkurs za dodjelu stipendija za studij u Mađarskoj

05/01/2017 09:32

Konkurs za dodjelu stipendija za studij u Mađarskoj

Raspisan je “Stipendium Hungaricum” konkurs u okviru ovog programa stipendiranja kojim se dodjeljuju stipendije za bachelor, master i doktorski program studija.

Na ovaj način stipendiraju se studenti koji žele da započnu studij na univerzitetima u Mađarskoj u akademskoj 2017/2018. godini.

Cilj ovog programa stipendiranja je promocija kulturnog razumijevanja, ali i razvijanja ekonomskih i političkih veza između Mađarske i drugih država.

Na ovaj način povećava se i broj stranih studenata u Mađarskoj, odnosno podstiču se mađarske visokoškolske ustanove da rade na privlačenju studenata iz inostranstava, a u programu stipendiranja “Stipendium Hungaricum” trenutno učestvuje 41 institucija.

Stipendije podrazumijevaju pokrivanje troškova školarine, smještaja, hrane i zdravstvenog osiguranja, a iznosi zavise od stepena studija koji kandidat započinje u Mađarskoj.

Program “Stipendium Hungaricum” je objavio i spisak država čiji se studenti mogu prijaviti za pune stipendije, među kojima je i Bosna i Hercegovina. Uslovi su završen prethodni ciklus studija, odnosno srednja škola, te poznavanje mađarskog ili engleskog jezika, zavisno od studija.

Rok za prijavu je 5. mart 2017. godine.

Više informacija o konkursu nalati se ovdje.

05/01/2017 09:32

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px