Život sa roditeljima tokom studija

19/04/2018 16:42

Život sa roditeljima tokom studija

Početak studiranja za mnoge predstavlja težak period. Dolazi do većih promjena u životu – izbor studija, novi ljudi u okruženju, promjena sredine, često i selidba u novi grad. Za sve to potreban je i novac. Život sa cimerima u stanu, u gradu, košta. Posao nakon predavanja iscrpeće vam preostalu energiju, koja vam je potrebna za učenje i polaganje ispita.

Razgovarajte sa roditeljima

Mnogima je teško da zamole roditelje za dodatni džeparac. Odavno ste punoljetni, a odabrali ste nastavak studija, živite pod njihovim krovom,a sad treba i provode da vam finansiraju? Velika količina stresa proističe iz ovakvih situacija, a dodatni stres nikom ne treba. Otvoreno razgovarajte sa roditeljima o svemu.

Stvar navike

Ukoliko živite u drugom gradu, prevoz do fakulteta umije da bude dug. Saobraćajne gužve su izgubljeni sati. Nemojte unaprijed da se nervirate zbog stvari koje ne možete promijeniti. Vrijeme u prevozu iskoristite za slušanje omiljene plejliste ili čitanje nove knjige.

Prostor za učenje

Kod kuće, vaša soba predstavlja vaš kutak za učenje. Nema potrebe da se dogovarate oko rasporeda učenja i druženja, jer nemate cimera. Možete organizovati vrijeme i prostor kako želite.

Život sa roditeljima pored buke i čestih nesuglasica, ima dosta prednosti. Uštedjećete sredstva i bićete samouvjereniji, jer poznata sredina je sigurna sredina.

19/04/2018 16:42

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px