Vježbajte pamćenje

30/10/2014 15:56

Vježbajte pamćenje

Razmišljati brzo i oštro bitno je iz mnogo razloga. Tako ćete svakako pospješiti vaš profesionalni život i uspjeti da impresionirate nove ljude koje budete upoznavali, kao i vaše prijatelje.

Postoji puno načina na koje možete istrenirati vaš mozak. Ovdje ćemo navjesti nekoliko koje možete iskoristiti da poboljšate vaše pamćenje.

1. Ponavljanje na svakih par minuta

Ukoliko želite da lakše zapamtite informacije kao što su brojevi telefona ili adrese ne bi trebalo da pokušavate da ih ponovite u sebi više puta što češće možete, nego svakih 15 sekundi ili par minuta.

2. Povežite riječi sa dijelom tijela

Jedan od čudnijih ali djelotvornih metoda može biti vezivanje riječi za neki dio tijela. Dakle, zamislite neki dio ljudskog tijela i na njega prikačite informaciju koju želite da upamtite. Vizualizovanjem te slike u glavi svakako ćete moći lakše da upamtite informaciju.

3. Napravite atmosferu za učenje

Smanjite broj audio i vizuelnih opterećenja u pozadini. Veliki broj ljudi pokušava u toku učenja da sluša muziku ili prati neki tv program. Ovo je ogromna greška i remeti vaš fokus kao i mogućnost pamćenja informacija. Ukoliko želite da nešto dobro zapamtite tokom učenja ograničite ostale stimulacije u vašoj okolini i fokusirajte se.

4. Povežite zadatke

Uvijek svoje zadatke možete povezati u listu. Iako možda između tih zadataka ne postoji nikakva povezanost, možete je sami napraviti povezivajući ih u kratku priču u kojoj ćete uključiti sve bitne dijelove koje planirate da naučite.

5. Smjestite informacije u “sobe”

Jedan od najefektnijih metoda pamćenja je metod koji je poznatiji kao metod putovanja kroz sobe. Metod je prilično jednostavan. Potrebno je da zamislite kuću i sve sobe u njoj. Nakon toga u svaku sobu možete da “smjestite” po neku informaciju i tako ćete šetnjom kroz kuću i kroz sobe pronalaziti i informacije koje ste ostavljali u njima.

30/10/2014 15:56

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px