Savjeti za efikasnije učenje

23/04/2018 16:46

Savjeti za efikasnije učenje

Kraj školske godine se približava, a mnogi srednjoškolci pored obaveza u školi spremaju i prijemne ispite. Vremena je malo, pa budite efikasniji i organizujte svoje vrijeme.

Mijenjajte lokaciju učenja

Promjena lokacije na kojoj učite, uticaće pozitivno na obradu informacija. Vezaćete okruženje i predmete iz okruženja za pojmove iz knjige i na taj način ćete lakše zapamtiti materiju -lokacija kao podsjetnik.

Bilješke

Redovno zapisujte sve bitne informacije u toku predavanja. Bilješke sa časa pomoći će vam pri kasnijem učenju. Znaćete šta treba da učite i koliko vam vremena treba da se spremite za test. Uštedjećete preko potrebno vrijeme.

Pripremite raspored

Pripremite raspored učenja – koji predmet ćete učiti i u kom periodu ćete ga učiti. Kvalitetno učenje po par sati svakoga dana je učinkovitije, nego učenje cio dan pred sam test.

Dodatne informacije

Spremate se za test iz istorije? Evo jednog sjanog savjeta: u slobodno vrijeme pogledajte emisiju ili film koji obrađuje temu vezanu za gradivo koje učite. Na ovaj način brže i lakše ćete naučiti potrebne informacije.

Grupa za učenje

Učenje u društvu može pomoći da lakše savladate gradivo koje vam je nejasno i zapamtite bitne pojmove kroz diskutovanje na zadatu temu.

23/04/2018 16:46

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px