Poboljšajte pamćenje na tri načina

10/10/2014 08:41

Poboljšajte pamćenje na tri načina

Kada na kolokvijumu ili ispitu pišete o gradivu koje vam je profesor predavao nedjeljama, pamćenje postaje veoma važno. Ova tri načina poboljšaće vaše pamćenje.

1. Zapišite bitne podatke

Velikom broju studenata pomaže upravo zapisivanje najbitnijih podataka. Informacije koje prikupite na ovaj način, mogu da budu ključne u pripremi kolokvijuma ili ispita. Ako dio gradiva samo jednom pročitate, mala je vjerovatnoća da ćete isto i zapamtiti. Zapisivanje podataka, učiniće da stvari pamtite bolje.

Samo bilježenjem bitnih podataka čini da se informacija bolje “zalijepi” u vašem mozgu. Bilježite bitne stavke, izvlačite najbitnije teze.

2. Najbitnije činjenice i kartice

Metoda koja se najbolje pokazala kod pamćenja najbitnijih činjenicam je metoda kartica. Kada učite gradivo koje sadrži formule ili definicije koje je potrebno naučiti od riječi do riječi, primijenite ovaj metod.

Učenje na ovaj način se pokazalo kao vrlo efikasno, jer se pamti kratak ali mnogo bitan sadržaj, tako da nećete dolaziti u situaciju da se premišljate “Možda znam, mislim da ide ovako…”. Primienom ove metode ili ćete znati ili nećete, određenu definiciju. Možete da primjenjujete i razne varijacije ove metode, npr. da uzmete kartice različitih boja i povežete definiciju sa bojom kako bi je lakše zapamtili.

3. Pričajte sa kolegama o gradivu

Određenoj grupi studenata dovoljno je da materijal koji uče pročitaju jednom i da ga zapamte ili shvate suštinu. Naravnom, postoji i grupa studenata koji će se teško sjetiti nečega što su čuli ili zapisali prije nedjelju dana. Upravo je to razlog zašto je bitno da sa kolegama pričate o pređenom gradivu.

Kada završite sa učenjem, poželjno bi bilo kada biste sa nekim zajedno prošli taj materijal. Na taj način bolje ćete sačuvati informacije u mozgu. Kada na ispitu naiđete na pitanje za koje niste baš sigurni kako da odgovorite, možete se prisjetiti razgovora sa kolegom o tom dijelu gradiva i prisjetiti se detalja. Ukoliko raspravljate sa nekim o temi iz gradiva mnogo ćete se lakše sjetiti tog razgovora nego da ste isčitali pasus negdje u knjizi.

10/10/2014 08:41

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px