Plan učenja u četiri jednostavna koraka!

23/10/2014 16:03

Plan učenja u četiri jednostavna koraka!

Kada počnu da se približavaju ispitni rokovi – čini se da vrijeme sve brže teče. Zato je potrebno dobro se isplanirati i napraviti dobar plan učenja.

Ukoliko inače imate problem pri pravljenju plana učenja ili se još uvijek niste uhodali u režim učenja i pripreme ispita, potrebno vam je nekoliko savjeta koji će vam pomoći prilikom učenja.

Planirajte sve unaprijed

Uvijek bilježite datume ili okvirne periode kolokvijuma, seminarskih radova, ispita. Ovu bilješku zalijepite na zid u vašem radnom prostoru, kako bi uvijek bili svjesni koliko vrijemena vam je preostalo za učenje.

Nemojte zaostajati za gradivom

Ako imate običaj da odlažete svoje obaveze, krajnje je vrijeme da se riješite ove loše navike. Gomilanje gradiva je nešto najgore što vas može zadesiti pred ispitni rok. Ovakve situacije se uglavnom dešavaju kada naletite na gradivo koje vam je nejasno i automatski ga ostavite sa strane za kasnije. Ne dozvolite da vam se ovo dešava.

Ukoliko imate problema sa gradivom dajte sve od sebe da ga savladate u startu. Ako ne možete sami, zatražite pomoćod nekoga. Razvijanjem ovakve radne navike zauvijek ćete se riješiti situacija u kojima ste morali kampanjski da učite i da se borite sa velikim brojem različitih oblasti u kratkom vremenskom periodu.

Postavite sebi realne ciljeve

Ako ste odličan student ne postoji razlog da ne nastavite istim ritmom, ali ukoliko vam desetke djeluju kao neostvariv cilj, nemojte se stresirati. Svi smo mi dobri u različitim stvarima i sve dok ima prostora za napredak u vašem radu i naravno, dokle god ulažete trud da se poboljšate, nastavljaćete da pozitivno iznenađujete sebe i ljude u vašoj okolini.

Desetke ne moraju biti imperativ. Najvažnije je da ostvarite ciljeve koje ste sebi zacrtali i ako je to ono što najbolje u tom trenutku možete i umijete, smatrajte da ste napravili uspjeh. Da bi sve ovo bilo efektno, najvažnije je da ne potcjenjujete sebe i svoje sposobnosti kada postavljate ciljeve. Samo budite realni i vrijedni i vrijemenom ćete osjetiti pozitivne efekte ove metode.

Držite se svoje rutine

Pridržavanje dnevne rutine je nešto što je zajedničko najboljim studentima. Naravno, ne mogu svi studenti imati najbolji prosjek, ali bi bilo pametno ugledati se na njihov način izvođenja dnevnih obaveza. Za ovakav poduhvat, bilo bi preporučljivo da napravite svoj nedjeljni raspored u kome će akcenat biti stavljen na aktivnosti u toku radne nedjelje.

Svi mi se mnogo bolje držimo zadataka koji su negdje zapisani na rasporedu nego onih koje pamtimo. Kada ste unaprijed isplanirali vrijeme za izradu seminarskog rada nemate izgovor da ga ne uradite. Svaki dan radite po malo i lakše će vam biti da ovladate gradivom nego da radite kampanjski, pod pritiskom.

Ukoliko se budete držali ovih smijernica, bićete prijatno iznenađeni učinkom nakon ispitnog roka.

23/10/2014 16:03

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px