Ovih 12 metoda će vam pomoći da brže naučite gradivo

28/04/2016 14:09

Ovih 12 metoda će vam pomoći da brže naučite gradivo

Nije lako biti učenik i student. Nikad nema dovoljno vremena da se urade silne domaće zadaće i projekti, a da se pritom nauči gradivo za sve testove. Naravno, to su samo neke od obaveza sa kojima morate da se suočite svakoga dana, a sigurno je da želite malo vremena da sačuvate i za društveni život.

Zar ne bi bilo sjajno kada biste mogli da učite brže tako da vam ostane više slobodnog vremena, a da i dalje naučite onoliko koliko vam je potrebno da dobijete dobre ocene? Bilo bi, a i sasvim je moguće.

Svrha učenja nije da imate sve petice ili sve desetke. Svrha učenja je da naučite da učite na pravi način. Naučnici su prikupili rezultate različitih naučnih istraživanja i ustanovili koji su najbolji načini za efikasno učenje:

1. Naučite iste informacije na nekoliko različitih načina

Istraživanje iz 2008. godine je pokazalo da različiti mediji stimulišu različite dijelove mozga. Što više dijelova mozga je aktivirano, veće su šanse da ćete razumijeti i zapamtiti neku informaciju.

2. Učite više različitih predmeta u jednom danu

Istraživanje iz 2012. godine je pokazalo da je bolje učiti više predmeta svakog dana, umjesto da se usredsredite samo na jedan ili dva. Ustanovljeno je da ćete pre pobrkati informacije ako učite puno iz jednog predmeta u toku jednog dana.

3. Preslišavajte se s vrijemena na vrijeme

Periodično ponavljanje je ključno ukoliko želite da prebacite informacije iz vašeg kratkoročnog pamćenja vaše dugoročno pamćenje. Optimalni interval ponavljanja varira od osobe do osobe, ali neki preporučeni interval izgleda ovako:

  • ponavljanje: prvi dan nakon što naučite novu informaciju
  • ponavljanje: 3 dana nakon 1. ponavljanja
  • ponavljanje: 7 dana nakon 2. ponavljanja
  • ponavljanje: 21 dan nakon 3. ponavljanja
  • ponavljanje: 30 dana nakon 4. ponavljanja
  • ponavljanje: 45 dana nakon 5. ponavljanja
  • ponavljanje: 60 dana nakon 6. ponavljanja

4. Sedite što bliže na predavanjima

Studije su pokazale da učenici i studenti koji sjede u prvim redovima ostvaruju bolje rezultate na testovima i ispitima. Na taj način ćete moći jasno da vidite šta piše na tabli, kao i da jasno čujete nastavnika ili profesora, a i koncentracija će vam biti veća.

5. Zaboravite na multitasking

Kada je učenje u pitanju, morate se fokusirati na jednu jedinu stvar ako želite da vaše učenje bude efikasno. Sklonite svoj telefon i isključite ton, isključite kompjuter i televizor i usredsredite se samo na učenje.

6. Uprostite informacije

Koristite akronime za učenje koji povećavaju efektivnost. Na primjer, ako treba da naučite koji su to zvučni suglasnici (B, G, D, Đ, Ž, Z, Dž), najbolje je da zapamtite korisnu frazu „Baba Grdi Dedu: Đavole Živi Zašto Džangrizaš“. Naravno, ovakve metode možete primijeniti nezavisno od toga kakvo gradivo učite.

Isto tako može da se desi da ne možete da razlikujete neke slične termine. U tom slučaju možete pronaći neko slovo po kom se razlikuju. Na primjer, medicinari često brkaju latinske pojmove larynx i pharynx, pošto jedan označava grlo a drugi ždrelo. Međutim, ako se sjetite da i riječ larynx i riječ grlo sadrže slovo l, lako ćete povezivati ova dva pojma u budućnosti.

7. Zapisujte svoje brige

Naučnici sa Univerziteta u Čikagu su otkrili da su studenti manje nervozni pred ispit ako na papir zapišu npr. „Šta ako ne položim ovaj ispit?“. Oni su naveli da studenti na ovaj način mogu odagnati negativne misli koje bi im se inače motale po glavi i ometale ih.

8. Poviježite ono što učite sa nečim što već znate

Naučnici Henri Rediger i Mark MekDanijel su otkrili da se informacije brže pamte ako ih poviježemo sa nečim što već znamo ili ako ih uporedimo sa nečim. Tako npr. možemo uporijediti tok struje sa tokom vode ili zamisliti da su bela krvna zrnca „vojnici“ koji brane naš organizam.

9. Čitajte važne informacije naglas

Studija iz 2010. godine je pokazala da se važnije informacije lakše uče kada se pročitaju naglas. Kada neku riječ pročitate naglas, vi je i vidite i čujete. Međutim, nepraktično je čitati sve riječi naglas i uzima jako puno vrijemena. Zato se preporučuje da se naglas čitaju samo ključne informacije.

10. Redovno pravite pauze

Naučnici su 2011. godine utvrdili da redovne pauze povećavaju produktivnost učenja i poboljšavaju usredsređenost. Najbolje je da na svakih 40 minuta učenja napravite pauzu od oko 5-10 minuta.

11. Nagradite sebe na kraju svakog uspešnog učenja

Naučnici su 2006. godine utvrdili da se na ovaj način poboljšavaju učenje i pamćenje. Kao nagradu možete poslušati svoju omiljenu pijesmu ili prošetati gradom.

12. Pijte bar 8 čaša vode na dan

Dehidracija je loša po vaš mozak, ali i po vaše ocijene. Istraživači sa Univerziteta u Londonu su 2013. godine utvrdili da se sposobnost obrade informacija vašeg mozga smanjuje kada ste dehidrirani. Ako idete na ispit, ponesite flašu vode sa sobom.

28/04/2016 14:09

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px