Kako razvdojiti bitne i nebitne informacije?

16/10/2014 15:59

Kako razvdojiti bitne i nebitne informacije?

Kada za kolokvijum treba da naučite više lekcija, jedna od stvari koja vam može pomoći jeste da bitne informacije obilježite markerom u boji tako da ih bolje zapamtite.

Selektivno obilježavanje je strategija koja se može koristiti na svim nivoima učenja. Ono se može koristiti za obilježavanje ključnih riječi, datuma, bitnih ideja ili teza. Kada učenici koriste markere pri učenju, to im pomaže da nauče da obrate pažnju na bitne stvari.

Da biste mogli da izdvojite bitno od nebitnog, potrebna vam je vježba. Prije nego što krenete sa podvlačenjem, prvo bi trebalo da pročitate cio tekst jednom da biste dobili ideju o tome šta tekst govori.

Zatim bi trebalo još jednom da ga pročitate, ali ovaj put da markerom obilježite ono što smatrate da je bitno – ključne riječi, činjenice ili datume. Pritom, nemojte podvlačiti cijele rečenice.

Kada završite sa podvlačenjem, pogledajte riječi koje ste obilježili i na osnovu njih napravite sažetak onoga o čemu se u tekstu radi.

Dobra vježba je da zatim prepričate tekst koristeći te ključne riječi, jer ćete tako svojim riječima ispričati to i lakše ćete zapamtiti sve bitne informacije.

Ukoliko vam je tako lakše, možete koristiti markere u više boja da organizujete informacije. Na primjer, možete da koristite žutu boju za bitne činjenice, a zelenu za dodatne informacije.

16/10/2014 15:59

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px