Kako da lakše i brže savladate gradivo?

02/05/2022 12:47

Kako da lakše i brže savladate gradivo?

Bliže se ispiti, a vi ste već umorni od učenja. Osim toga, sve više sumnjate u mogućnost da za ovaj ispitni rok date baš sve ispite koje ste prijavili.

Potrebno vam je samo da nađete odgovarajući način na koji ćete uspijeti da gradivo naučite lakše i za mnogo manje vremena, što će vam obezbijediti uslove za pripremu više ispita nešto što ste mislili!

Koncentracija i pamćenje

Naravno, koncentracija i pamćenje su nešto bez čega ne možete ni započeti proces učenja, a ako želite to da unaprijedite – dovoljno je samo da budete odmorni, što znači – manje žurki, više spavanja. I redovno jedite!

Ovo su neki od principa koje možete primijeniti na učenje u ovom ispitnom roku kako bi se olakšali ovaj nikome drag proces:

Postavljajte sebi pitanja

Učenje napamet nikada nije dobro rešenje, a osim toga – nemoguće je naučiti knjigu od 1.000 stranica napamet! Zato je ključ u razumevanju gradiva koje čitate i učite.

Kako bi ovo postigli – potrebno je postavljati sebi pitanja. Napravite kraći test za svaku lekciju koju pređete i (bez varanja) pokušajte da odgovorite. Pitanja koja su vam ostala nejasna – ponovite.

Učenje u grupi – sa predavačem

Čak i ako nemate naviku da učite sa kolegama, možda biste trebali pokušati i ovo – ali na malo drugačiji način. Dovoljno je da se skupi nekoliko vas i da napravite od učenja – predavanje.

Može svako da ima zadatak da pripremi jednu lekciju ili više – i da onda svako od vas održi predavanje o tome i kao pravi nastavnik – da objasni sve što je nejasno učenicima i na kraju ponovi ono što je najvažnije, ali i najteže.

Na ovaj način ćete skratiti vreme učenja – jer ćete zapravo sami učiti samo jedan deo – dok će vam ostatak biti “sažvakan” od strane kolega, a vi treba samo da pažljivo slušate i hvatate beleške. Zvuči odlično, zar ne?

Budite kreativni

Morate se složiti sa činjenicom da učenje nije baš najzabavnije, ali to ne mora tako da bude, ukoliko upotrebite malo svoje kreativnosti i uključite maštu u učenje.

Pišite kratke podsjetnike na šarene papiriće i polijepite ih po zidu svoje sobe. Napravite kartonsku prezentaciju na kojoj ćete iscrtati gradivo i vizuelno predstaviti problematiku i ono što je najvažnije (i najkompolikovanije pa vam nikako ne ide u glavu) – kako bi vam se urezalo u pamćenje.

Promijenite svoju rutinu

Ponekad je učenje dodatno teško – jer već i naše telo zna kada je vreme za učenje. Ali ako tu rutinu promenite, možda ćete imati više sreće oko pamćenja i razumevanja.

Ustanite na primjer u pola 4 i počnite sa ponavljanjem. Iskoristite to što vam je raspored fleksibilan i svakog dana učite u različito vreme. Ko kaže da je popodne najbolje za učenje, a da tokom noći mora (baš uvek) samo da se spava?

Postoje noćne ptice koje najbolje funkcionišu tokom noći – a ako ste i vi među njima, iskoristite svoj omiljeni deo dana 🙂 za učenje.

02/05/2022 12:47

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px