Dugoročni plan za više slobodnog vremena

20/10/2014 16:50

Dugoročni plan za više slobodnog vremena

Dugoročno planiranje podrazumijeva izradu plana na neki duži period, od mjesec dana, godinu dana, ili više godina.

Kada dugoročno planiranje primjenimo na polaganje ispita, dolazimo do zaključka da veliki broj studenata ne uspjeva da ostvari svoje ciljeve, prije svega zbog nedostatka dobrog plana, a ne zbog nesposobnosti studenta. Razlog se može potražiti u prevelikom pritisku koji donose brojne obaveze.

Napravite plan – držite se njega

Brojne obaveze na fakultetu, druženje sa prijateljima, privatne obaveze, sve to iziskuje mnogo vremena. Upravo to je i najčešći razlog zašto se ispit ili kolokvijum sprema u posljednji čas. Ukoliko svoje vrijeme pažljivo isplanirate, shvatićete da imate mnogo više slobodnog vremena nego što ste mislili.

Ono što je ključno i na šta posebno treba da obratite pažnju je da se organizujete na vrijeme i da redovno kontrolišete i revidirate svoj plan.

Napravite raspored

Čim vam stignu nove obaveze, ubacite ih u vaš plan. Obavezno obilježite datume testova, kolokvijuma, odbrane seminarskih radova, vannastavne obaveze, neradne dane, raspuste. Ovakvo organizovanje obaveza donijeće vam brojne prednosti. U svakom trenutku ćete moći da vidite koje obaveze vam predstoje, koji period je najkritičniji, u kom periodu možete da odmorite od svojih obaveza. Možete postavljati vremenska ograničenja za zadatke i lakše ih se pridržavati.

Pored dugoročnog plana, preporučuje se da napravite i plan dnevnih aktivnosti. Nema potrebe da se oslanjate na svoju memoriju, kad možete da odvojite malo vremena i napravite plan aktivnosti za naredni dan. Svako od nas uvijek nekad nešto zaboravi i to nam se najčešće desi u najgorem mogućem trenutku. Zato je dobro da uvijek budete pripremljeni.

20/10/2014 16:50

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px