Zemlja je ušla u novi period – antropocen

31/08/2016 14:55

Zemlja je ušla u novi period – antropocen

Posljednjih 12.000 godina naša planeta se nalazila u geološkoj epohi koja se nazivala holocen, a koja je došla odmah poslije posljednjeg ledenog doba.

Nakon ovih 12.000 godina došla je na red nova epoha, za koju geolozi predlažu da se zove antropocen, zbog toga što je u najvećoj mjeri karakteriše uticaj ljudi, radioaktivnost, zagađenje plastikom…

“Budući da Zemlja predstavlja sistem koji omogućava naš život, mi smo u neku ruku posada velikog svemirskog broda. Miješanje u njegove sisteme na ovom nivou vrlo je značajno, ali i vrlo rizično. Igramo se vatrom, a to bismo mogli da zažalimo, ako ne ovladamo situacijom”, rekao je profesor Kris Rejpli, stručnjak za klimatske promjene sa Univerziteta u Londonu.

Nova epoha bi trebalo da se računa, prema mišljenju geologa, od 1950. godine, kada je u atmosferu ispuštena veća količina radioaktivnih elemenata, zbog testiranja nuklearnog oružja.

Kao indikatori novog doba u kom je Zemlja su, pored radijacije, zagađenje plastikom, otpad iz raznih elektrana i kao i kosti koje su rezutat masnovnog uzgajanja pilića u svijetu.

Nema sumnje da se nalazimo u dobu koje je centrirano oko ljudi i njihovog djelovanja, a stručnjak sa univerziteta u Lesteru profesor Jan Zalasjevic smatra da je značaj antropocena u tome što postavlja drugačiju putanju za razvoj prirodnih sistema Zemlje, kojih je čovječanstvo dio.

“Svi smo veći dio svog života ili čak cio život živjeli u ovoj novoj epohi, a da je zapravo nismo bili svjesni”, smatra Zalasjevic.

31/08/2016 14:55

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px