Za 40 godina istrijebljeno 60 odsto divljih životinja?

31/10/2018 13:29

Za 40 godina istrijebljeno 60 odsto divljih životinja?

Prema podacima izvještaja Svedskog fonda za prirodu – WWF, populacija divljih životinja se smanjila za 60 odsto, u periodu od 1970. do 2014. godine.

Kako navode stručnjaci, ovi podaci predstavljaju upozorenje i ukazuju na kontinuran gubitak i na promjene u biodiverzitetu.

Dramatični rezultati

Svjetski fond u saradnji s Londonskim zoološkim vrtom načinio je izvještaj “Živa planeta”, koji je obuhvatio i praćenje 4.005 različitih ptica, sisara, vodozemaca, gmizavaca i riba.

Mark Lambertini, direktor WWF-a, istakao je da je svrha objavljivanja izvještaja, podizanje svijesti o važnosti očuvanja prirode, koja se mora shvatiti mnogo ozbiljnije i šire.

Naime, zdrava budućnost zavisi od klime, koja je danas poremećena, od okeana, koji su iscrpljeni, od zemlje i šuma, koje su uništene. Pojedini dijelovi planete, poput tropskog pojasa veoma su uništeni, dok se nestanak faune bilježi na cijeloj planeti.

Izvještaj “Živa planeta” pokazao je da je populacija divljih životinja smanjena za 60 odsto. Stručnjaci upozoravaju da se situacija pogoršava.

Zona Južne Amerike i Kariba bilježe dramatično smanjenje populacije od 89 odsto za 44 godine. Tokom četiri decenije nestalo je 23 odsto faune Sjeverne Amerike i Grenlanda, dok je u oblasti Evrope, Sjeverne Afrike i Bliskog istoka nestalo 31 odsto.

Na gubitak biodiverziteta, danas, najviše utiču ljudi i klimatske promjene.

Izvor: nationalgeographic.rs

31/10/2018 13:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px