Vjerovali ili ne: nova studija kaže da je veganska ishrana zdrava za pse

21/04/2022 19:48

Vjerovali ili ne: nova studija kaže da je veganska ishrana zdrava za pse

Šta kaže najveće dosadašnje istraživanje na ovu temu? Da li je veganska ishrana zdravija i bezbjednija za pse od konvencionalne ishrane zasnovane na mesu? Ipak ona mora biti kompletna u nutritivnom smislu.

Ishrana i zdravlje više od 2.500 pasa praćeni su tokom godine uz pomoć anketa koje su popunjavali njihovi vlasnici. Oni su procijenili sedam opštih indikatora zdravlja, kao što su višestruke posjete veterinarima i 22 uobičajene bolesti.

Ipak, da li je sirovo meso ipak najbolje?

Istraživači su otkrili da je, na primjer, skoro polovina pasa hranjenih konvencionalnom ishranom zasnovanom na mesu zahtijevala nerutinske lijekove, dok je to bio slučaj samo s trećinom veganski hranjenih pasa. Odvojena studija iz 2021. otkrila je da psi smatraju vegansku ishranu jednako ukusnom kao i običnu hranu za pse.

Neki od pasa koji su učestvovali u studiji su hranjeni sirovim mesom i oni su bili marginalno zdraviji od „veganskih“ pasa generalno. Međutim, to je možda bilo zato što su bili u prosjeku godinu dana mlađi.

Štetan uticaj prekomjerne konzumacije mesa u zapadnim društvima na životnu sredinu i zdravlje ljudi, postao je jasan posljednjih godina, kao i sve vijeća zabrinutost zbog toga kako se tretiraju životinje na farmama.

U svijetu postoji oko 470 miliona pasa kućnih ljubimaca, a sve veći broj njihovih vlasnika sada razmišlja o promjeni ishrane svojih životinja. Oko 9 milijardi dolara veganske hrane za kućne ljubimce prodato je širom svijeta 2020., s tim što ovaj sektor ubrzano raste.

„Naša studija je daleko najveća objavljena do sada“, rekao je profesor Endrju Najt sa Univerziteta Vinčester, Velika Britanija, koji je vodio istraživanje. „Otkrili smo da su najzdraviji i najmanje opasni izbori u ishrani za pse nutritivno ispravne veganske dijete.

Čini se da je ishrana sirovim mesom imala neznatno bolje zdravstvene rezultate, ali ti psi su bili znatno mlađi, što im daje prednost po pitanju zdravlja. Veliki broj prethodnih studija je takođe pokazao da je ishrana sirovim mesom mnogo više kontaminirana patogenim bakterijama i parazitima.“

Veganska ishrana za pse? Može, ali uz savjete veterinara

Istraživanje, objavljeno u časopisu Plos One, analiziralo je ankete koje je popunilo 2.536 vlasnika pasa o jednoj životinji. Nešto više od polovine jelo je konvencionalnu ishranu zasnovanu na mesu, trećina se hranila sirovim mesom, a 13% je imalo vegansku ishranu.

Nalazi kažu da je 17% pasa na konvencionalnoj ishrani imalo četiri ili više posjeta veterinaru tokom godine, u poređenju s 9% onih na veganskoj ishrani i 8% kod onih koji su konzumirali sirovo meso. Procenat pasa prijavljenih da su patili od zdravstvenih poremećaja bio je 49% kod konvencionalne ishrane, 43% kod ishrane sirovim mesom i 36% što se tiče veganske ishrane.

Studije zasnovane na anketama ne mogu otkriti razloge vezane za rezultate, ali Najt je sugerisao da bi problemi s težinom mogli biti važan faktor: „Jedan od najčešćih zdravstvenih problema kod pasa je prekomjerna težina odnosno gojaznost, i nažalost uobičajeno je da kada radimo testove komercijalnih hrana zasnovanih na mesu, uvijek postoji višak kalorija.“

„Takođe znamo zdravstvene opasnosti povezane s prekomjernom konzumacijom mesa i mliječnih proizvoda za ljude i često su to isti sastojci“, rekao je on, iako u nekim zemljama hrana za kućne ljubimce može da sadrži meso za koje se smatra da nije pogodno za ljudsku ishranu.“

Potrebna su dalja istraživanja da bi se potvrdili nalazi. „Ključno ograničenje naše studije je da nismo imali populaciju životinja zatvorenu u istraživačkom objektu i hranili je specifičnim tipom ishrane bez ikakvih promjena“, rekao je Najt. „Proučili smo šta su pravi psi u normalnim domovima jeli i njihove zdravstvene rezultate. To nam daje dobru indikaciju o tome kakvi su rezultati za pse u stvarnom svijetu.“

Džastin Šoton, predsjednica Britanskog veterinarskog udruženja, rekla je: „Postoji mnogo istraživanja u oblasti veganske ishrane za pse i ovaj rad obogaćuje korpus dokaza koji podržavaju njene prednosti. Međutim, trenutno postoji nedostatak čvrstih podataka koji bi mapirali zdravstvene posljedice hranjenja velikog broja pasa veganskom ishranom tokom mnogo godina, tako da se radujemo daljim istraživanjima o tome da li ovo može dugoročno zadovoljiti potrebe pasa u ishrani.”

„Iako to ne bismo preporučili, teoretski je moguće hraniti psa vegetarijanskom ishranom, ali bi vlasnici morali da prihvate stručne veterinarske savjete kako bi izbjegli nedostatke u ishrani i povezane bolesti“, rekla je ona.

Većina ispitanika u anketi bila je u Velikoj Britaniji i drugim evropskim zemljama, a više od 90% su bile žene: Međutim, Najt je rekao da je malo vjerovatno da je to izazvalo sistematsku pristrasnost. Najt, koji se i sam pridržava veganske dijete, ali nema psa, osmislio je i vodio recenziranu studiju koju je finansirala dobrotvorna organizacija ProVeg.

21/04/2022 19:48

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px