Uhapšen vlasnik Kickass Torrentsa: Da li će sada nestati piratski sadržaji?

23/07/2016 11:00

Uhapšen vlasnik Kickass Torrentsa: Da li će sada nestati piratski sadržaji?

Jedan od najpoznatijih sajtova za preuzimanje piratskih sadržaja – Kickass Torrents nalazi se u problemu – muškarac za kog se smatra da je osnivač ovog sajta je uhapšen.

Ministarstvo pravde Sjedinjenih Američkih Država ugasilo je sedam domena koji su povezani sa Kickass Torrents sajtom, zbog čega izgleda da je piratskim sadržajima odzvonilo.

Od 2008. godine putem ovog sajta bilo je moguće besplatno skidati različite piratske sadržaje – od muzike, preko filmova, serija, video igara, a ukupna vrednos ilegalnog sadržaja procijenjena je na milijardu dolara.

Svakog mjeseca sajt Kickass Torrents posjeti više od 50 miliona jedinstvenih posjetilaca koji su redovno skidali sadržaj koji im je bio potreban.

Tridesetogodišnji Artem Valuin iz Poljske, za kog se smatra da je osnivač ovog piratskog sajta može biti osuđen i za distribuciju piraterije, ali i za pranje novca.

U Sjedinjenim Američkim Državama maksimalna kazna za distriuiranje ilegalnog sadržaja iznosi pet godina, dok je za pranje novca moguće dobiti i 20 godina služenja zatvorske kazne.

Ukinuti su domeni kickasstorrents.com, kat.ph, kickass.to, kastatic.com, kickass.so, thekat.tv i kat.cr.

Međutim, ovo nije prvi slučaj da je ukinut rad nekog sajta sa piratskim sadržajem. FBI je 2012. godine ugasio sajt Megaupload.com koji je distribuirajući ilegalan sadržaj nanio štetu nosiocima autorskih prava od čak 500 miliona dolara, a u decembru 2014. godine u Stokholmu su pripadnici švedske policije zaplijenili kompjutere i servere sajta Pirate Bay.

23/07/2016 11:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px