Švedska: Još jedan alternativni izvor toplote

27/04/2017 16:32

Švedska: Još jedan alternativni izvor toplote

Poznato je da su stanovnici Švedske u vrhu kada je riječ o ekologiji i naprednoj tehnologiji. Oni upravo u ove oblasti ulažu kako bi imali i korist od toga.

Kao jedno od najnovijih alternativnih i ekoloških rješenja za grijanje stanovnika ove zemlje izdvojio se jedan veoma zanimljiv projekat mladih naučnika.

Naime, novi tehnološki projekat koji predstavlja i novinu u ekološkim tehnlogijama Švedske trebalo bi da omogući stanovnicima ove zemlje da se griju na drugačiji način od ostalih ljudi na svijetu.

Upravo zbog toga što se u jednom djelu Stokholma (Skarpnack) gradi veliki data centar koji će podrazumijevati veliki broj računara koji se jako zagrijevaju (što nam je svima poznato), naučnici su odlučili da ne “bacaju” ovu energiju koja je nezaobilazna, već da je na najbolji mogući način iskoriste.

Ideja da se toplota koju ispuštaju računari dok rade iskoristi za grijanje najsavremeniji je alternativni način grijanja, a upravo će količina energije koja će se ispuštati u novoizgrađenom data centru u Stokholmu biti dovoljna za grijanje oko 30.000 domaćinstava.

plan centar švedska

Kompanija Fortum, koja vodi projekt, predviđa kako bi računari u budućnosti mogli da griju i više od 10 posto kuća i zgrada na svijetu, zbog čega će se u budućnosti u Stokholmu otvoriti još računarskih centara.

Glavni grad zemlje čiji je slogan “u korak s vremenom” ovime će postati još ekološki napredniji. A već sada dio toplote dobijaju – od smeća.

27/04/2017 16:32

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px