Šta bi bilo kada bi Zemlja promijenila smjer (o)kretanja?

22/03/2017 16:53

Šta bi bilo kada bi Zemlja promijenila smjer (o)kretanja?

Zemlja se vrti u jednom smjeru od svog nastanka, a da li ste ikada razmišljali o tome šta bi bilo kada bi odjednom počela da se vrti u drugom smjeru?

Upravo je ovo pitanje palo nekim naučnicima na pamet, pa u teoriji ispitali ovakvu promjenu i njene posljedice na različita dešavanja na Zemlji.

Za početak jedno je jasno – ništa ne bi bilo isto i onako kako smo navikli da se dešava, pa bi se čak i izgled Zemlje promijenio.

Naučnici dali objašnjenje

Stojeći na ekvatoru možemo doživjeti kretanje Zemlje brzinom od 1.670 kilometara na sat. Upravo ova brzina utiče na kretanje talasa i strujanje vazduha, što znači da bi promjena smjera kretanja ovom brziom dovela do značajnih promjena.

Jedna od najdrastičnijih promjena bi bila to što bi Sahara postala jedno od najkišnijih područja na Zemlju, umjesto najveća pustinja koja postoji na planetu, kako je to sada slučaj. Osim toga, pustinje u Kaliforniji bi postale vlažne, a močvare na Floridi bi presušile.

Usporavanje Zemlje

Kada bi Zemlja usporila rotaciju – došlo bi takođe do veoma značajnih i drastičnih promjena na našoj planeti. Strana Zemlja koja bi bila okrenuta prema suncu postajala bi sve toplija, dok bi tamna strana zemlje počela da se hladi i ledi.

Iako se priča u teoriji – Zemlja zaista usporava i u realnosti, ali je njeno usporavanje neznatno – dan je danas za 1,7 milisekundi duži nego što je bio prije 1.000 godina, a ukoliko Zemlja nastavi u ovom tempu da usporava u potpunosti će se zaustaviti za nekih 1,9 triliona godina.

 

22/03/2017 16:53

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px