Pogledajte kako izgleda zvaničan NASA plan za odbranu Zemlje od asteroida

13/03/2018 13:41

Pogledajte kako izgleda zvaničan NASA plan za odbranu Zemlje od asteroida

Inženjeri i naučnici osmislili su zvaničan plan SAD vlade u slučaju da otkrijemo da ka Zemlji ide razarajući asteroid.

NASA trenutno posmatra kretanje asteroida Benu, koji je u istom orbiti kao i mi i najvjerovatnije ćemo se susresti sa njim 2135. godine. Šanse da nas Benu udari su jedna u 2.700, što svakako nije malo. Proračuni naučnika su da bi nam za antiasteroid letilicu biti potrebno 800 miliona dolara, a ona bi morala biti teška oko 8 tona.

Šta ako bi asteroid krenuo na Zemlju?

Postoji pak problem, koji se tiče određivanja tačne lokacije gdje bi ovaj asteroid mogao da udari, uzevši u obzir preiod od 100 godina, solarni vjetar, gravitaciju drugih planeta i ostale uslove u svemiru.

Ovo je važno odrediti, kako bi naučnici razmotrili koja opcija je najbolja da asteroid ne udari u nas. Na primjer, ukoliko bismo odlučili da usporimo asteroid udarajući u njega svemirskom letilicom, u riziku smo da ga približimo putanji na kojoj se nalazi naša planeta.

Pročitajte i… Nauka iza filma “Armagedon” nije samo fikcija?

Najbitniji faktor, prema naučnicima, jeste da na vrijeme uočimo asteroid. Ukoliko bismo ga primijetili prekasno, sklanjanje sa putanje nije opcija. A tada, koristili bismo nuklearnu bombu koja bi ga uništila. Ovo su trenutno dvije opcije naučnika kada je u pitanju eventualni prijeteći udar asteroida na našu planetu.

13/03/2018 13:41

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px