Pametna zelena ostrva Evrope

02/06/2021 17:41

Pametna zelena ostrva Evrope

Grčko ostrvo Astipalea u Egejskom moru postaje još jedno od “Zelenih ostrva”. Tamošnje vlasti objasnile su da je cilj  da se sve aktivnosti na ostrvu jugoistočne Grčke, u arhipelagu Dodekaneza pokreću obnovljivom energijom i to od struje do saobraćaja. Na ostrvcetu između Naksosa i Rodosa, trenutno ima 1.500 automobila, a od tog broja 1.000 njih će zameniti električna vozila.

Do sada je postavlje šest stanica za punjenje baterija za te automobile, a Vlada Grčke je najavila i da će obezbediti grantove za lokalno stanovništvo kako bi svi prešli na električna vozila svih vrsta. Do 2026. godine bi trebalo da svi autobusi  budu bez vozača i za te potrebe  promeniće se infrastruktura i biće uvedena 5G tehnologijua. Projekat predviđa i izgradnju hibridne elektrane na obnovljivu energiju, vetrogenerator, fotonaponski park i akumulatore. Kako bi obezbeđivala struju 24 sata dnevno. Kao znak podrške planu, nemački Folksvagen je  donirao četiri električna vozila za lokalnu policiju, obalsku stražu, službu civilnog vazduhoplovstva i opštinu Astipalea.

Inače ostrvo se prostire na površini od 97 kvadratnih kilometara i na njemu živi oko 1.300 stanovnika. A, jedno od najpopularnijih ostrva u Hrvatskoj – Krk, uz besplatan Wi-Fi, ima i mrežu e-punjača, dok više od polovine gradske rasvete koristi štedljivu LED svetla, kao i pametne kante koje komprimuju otpad.

možda vas zanima i: Grčka ostrva na koja ne možemo kročiti

U ovaj projekat je Krk ušao još pre 10 godina, kada najpre centar grada prekrio besplatnom Wi-Fi mrežom, a zamenili su više od 60 posto javne rasvete i sa tom promenom zabeležena je ušteda od 65 posto. Na ostrvu su postavljeni i punjači za električne automobile, a Strategijom razvoja pametnog Grada Krka 2018-2022 predviđeno je da ostrvo postane energetski nezavisno i CO2 neutralno ostvo na Mediteranu.

Inače, Krk je postao deo evropske inicijative “Pametna ostrva”, koja se trudi da reši dva osnovna problema većine evropskih ostrva – iseljavanje i energetsku nezavisnost. Najbolji primeri u Evropi su danska pametna ostrva Samso i Bornholm. Oba ostrva 100 odsto električne energije još od 2007. dobijaju preko vetroelektrana i iz biomase. Godinu dana kasnije okrenuli su projekat “Jarko zelena ostrva” kako bi stvorili radna mesta kroz održivi turizam, ali i podstakli lokalnu ekološku poljoprivrednu proizvodnju.

Uz ovo, u luci Kopenhagena predviđa se i izgradnja arhipelaga zelenih ostrva. Ostrva će biti konstruisana od čelika i plutajućeg recikliranog materijala, a za cilj ima da obezbedi prostor za relaksaciju i uživanje. Prototip CPH-01 je doživeo veliki uspeh još 2018. godine. Na površini će biti zasađeno drveće i žbunje, koji treba da postanu stanište za ptice, dok će ispod ostrva biti  mesto za morsku travu i mekušce.

Ovakvi projekti su zaživeli i u Roterdamu gde se grade plutajuće kancelarije s bazenom u samoj luci. Inače, ovaj grad ima i farmu krava na vodi. Dok u Švedskoj postoji inovativni muzej u pokretu.

 

 

02/06/2021 17:41

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px