Ovako izgleda prva video igra!

19/10/2016 09:02

Ovako izgleda prva video igra!

Na današnji dan, 18. oktobra 1958. godine nastala je prva video-igra koju su napravili Vilija, Hajdžinbotam i Robert Dvorak.

U pitanju je igrica koja simulira tenis i koja je nazvana jednostavno – “Tennis for Two” (tenis za dvoje). Ova igra nastala je samo radi zabave, ali je ubrzo postala popularna.

“Tennis for Two” je pokretan na analognom računaru Donner uz pomoć korišćenja osciloskopa i dva kontrolera za upravljanje “igračima”.

Igrači su kontrolerima upravljali uglom pod koji će udariti loptu sa ciljem da je prebace preko mreže, ali je lopta mogla i da udari u nju.

Kada su je konstruisali Hajdžinbotam i Dvorak su svoju igru prikazali posjetiocima Brookhaven laboratorije u kojoj su radili i gdje je stotinak ljudi odigralo po koji meč.

Godinu dana nakon prvobitne verzije Hajdžinbotam i Dvorak su prikazali naprednu verziju svoje video-igre koja je podrazumijevala veći ekran i novine u kretanju loptice.

Ipak, istorija video-igara se vezuje za 70-e godine 20. vijeka kada je počeo razvoj koji je doveo do igara koje se danas igraju, a koje su se grafikom približile stvarnosti, dok je njihova kompleksnost daleko nadmašila prvu video-igru.

Pogledajte kako je izgledala prva video-igra koja danas slavi 58. rođendan:

19/10/2016 09:02

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px