Ovako ćemo otključavati mobitele u budućnosti!

28/07/2016 11:09

Ovako ćemo otključavati mobitele u budućnosti!

Mnoge velike kompanije koje proizvode mobilne telefone odavno rade na što boljoj zaštiti privatnosti svakog korisnika i njegovih podataka koje čuva na svom telefonu.

Upravo se u tom polju najviše radilo na zaključavanju telefona i mehanizmima za otključavanje koji će korisnicima obezbijediti visok nivo sigurnosti – da će samo oni moći da pristupe podacima sa svog telefona kad to požele, a da drugima neće biti dostupni.

Kompanija Samsung je potvrdila da će njihov novi model mobilnog telefona – Samsung Galaxy Note 7, koji će biti predstavljen javnosti 2. avgusta, imati najsavremeniji mehanizam za otključavanje.

Jedan od do sada najefikasnijih načina za zaštitu podataka bilo je otključavanje otiskom prsta – koji je jedistven kod svake osobe, odnosno ne postoje dvije osobe koje imaju isti otisak, pa samim tim ni dvije osobe koje bi mogle da otkučaju telefon koji je na ovaj način blokiran.

Međutim, ono što je budućnost u zaštiti ličnih podataka korisnika mobitela prevazilazi sve šifre i otisak prsta. U pitanju je skener koji omogućava otključavanje telefona detektovanjem zjenice oka korisnika, odnosno vlasnika telefona.

Samsungova tehnologija za otključavanje detektovanjem zjenice biće veoma brza – pa će za “očitavanje” zjenice i otključavanje telefona biti potrebno manje od jedne sekunde.

“Lock screen” će prilikom ovog načina otključavanja biti podijeljen na dva dijela. U gornjem će se vidjeti uključeni skener, dok će u donjem biti smještena tastatura za kucanje šifre ili “patterna”.

Pored ovog senzora, Galaxy Note 7 će dolaziti i sa skenerom za otisak prsta.

Pogledajte kako izgleda otključavanje detektivanjem zjenice:

28/07/2016 11:09

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px