Otkriven fosil letećeg predatora veličine aviona

06/11/2017 16:17

Otkriven fosil letećeg predatora veličine aviona

U Gobi pustinji, pronađeni su ostaci džinovskog pterosaurusa, koji je vladao nebom prije 70 miliona godina.

Poznati pod nazivo pterodaktili, iako to nije tačno, oni su prvi leteći gmizavci perioda Jure. Budući da su im udovi bili zakržljali, razvitkom opni, počeli su da lete. Uglavnom, pterosauri se nazivaju dinosaurusima, ali to nije ispravno, jer su oni zapravo leteći gmizavci, za razliku od ptica, koje jesu leteći dinosaurusi.

Iako je većina fosila pterosaurusa pronađena na područjima gdje je postojala voda- glavni izvor hrane ovih životinja, neki ostaci nađeni su i u unutrašnjosti kontinenata. Međutim u ovim područjima, veoma je mali broj očuvanih skeleta, zbog same krhke i tanke strukture kostiju.

Slikoviti prikaz pterosaurusa

Naučnici su nedavno u dinama pustinje Gobi u srednjoj Aziji otkrili fosil pterosaurusa čiji je raspon krila bio između 10 i 12 metara. Da budemo slikovitiji, raspon krila je veći od visine zgrade na tri sprata. Ipak, u ovom slučaju, veoma je teško procijeniti tačnu veličinu pronađenog pterosaurusa, jer skelet nije cio.

Iako se vjerovalo da su ovi gmizavci živjeli u Evropi i Sjevernoj Americi, ovo je prvi dokaz da su pterosauri živjeli i na azijskom kontinentu.

Istraživači vjeruju da novootkriveni fosil pripada najvećem pterosaurusu koji je postojao, i tako bacio u sjenku prethodna otrkića Kuuetzalcoatlusa (10-12 metara) pronađenog u Teksasu i Hatzegopteryx (10-11 metara) pronađenog u Rumuniji.

06/11/2017 16:17

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px