Mjesto u mozgu u kom se krije zlo!

02/02/2017 13:11

Mjesto u mozgu u kom se krije zlo!

Koliko god da je nauka napredovala, ljudski mozak je još uvijek velika misterija i neistraženo polje koje intrigira mnoge stručnjake.

Međutim, njemački neurolog Gerhard Rot je uspio da locira dio mozga koji je, prema njegovom mišljenju, zadužen za zlo, odnosno iz kog vreba zlo i koji čini ljude zlim.

Naime, u srednjem djelu mozga smješten je tzv. sloj odgovoran za zlo, odnosno za zlo ponašanje osoba, a na rengenskim snimcima ovaj “sloj zla” pojavljuje se kao tamna masa.

Doktor Rot je do ove zanimljive teorije došao nakon što je uradio istraživanje o njemačkim kriminalcima. Učesnici eksperimenta su gledali kratke filmove u kojima su prikazivane brutalne i nasilne scene dok su im stručnjaci mjerili moždane talase. Tako je istraživanje pokazalo da odabrani kriminalci nemaju empatiju ili neke slične emocije kada vide sjene nasilja.

Upravo je dio mozga koji je odgovoran za saosjećanje i tugu kod ispitanika ostao miran i tu se ništa nije dešavalo, a rengenski snimci mozga okorjelih kriminalaca pokazuju, prema mišljenju doktora Rota, određenu manu u donjem djelu čeonog režnja – što ide u prilog njegovoj teroriji.

02/02/2017 13:11

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px