Krvna grupa uspješno pretvorena u grupu 0

24/08/2018 16:19

Krvna grupa uspješno pretvorena u grupu 0

Naučnici Univerziteta “Britiš Kolumbija” uspješno su promijenili krvnu grupu.

Pomoću enzima promijenili su krvnu grupu tipa A u univerzalnu grupu 0.

Uspješna promjena

Naučnici vjeruju da su otkrili siguran način promjene krvne grupe davaoca za univerzalni tip 0, koji je najčešće potreban u hitnim slučajevima i intervencijama.

Naime, tokom laboratorijske analize i testiranja naučnici su koristili enzime koji stvaraju crvene bakterije i u njima su uspješno transformisali krvnu grupu A u krvnu grupu 0.

Enzim predstavlja svaki protein koji je u stanju da katalizira neku biohemijsku reakciju u živim organizmima.

Kako naučnici objašnjavaju, zahvaljujući enzimima uspješno su uspjeli da otklone antigene s površine crvenih krvnih ćelija davaoca, koji postoje u krvnoj grupi A ali ne i u krvnoj grupi 0.

Očekuje se dalje kliničko ispitivanje.

Uklanjanje antigena u procesu je od velike važnosti, kako mogu prouzrokovati kobnu imunološku reakciju ako se uvedu u organizam osobe koja nema istu krvnu grupu. Moguće je da imuni sistem primaoca krvi, u tom slučaju „pomisli“, da davalac s krvnom grupom A zapravo ima krvnu grupu 0 i tako je neće napasti kao strano tijelo.

U hitnim slučajevima često je malo vremena za provjeru krvne grupe, pa tako službe za transfuziju u zalihama moraju imati dovoljno količine krvne grupe 0.

24/08/2018 16:19

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px