Koji je najstariji solarni sistem?

29/01/2015 15:30

Koji je najstariji solarni sistem?

Časopis Astrophysical Journal objavio je studiju u kojoj se navodi da je otkriven najstariji poznati sunčev sistem u našoj galaksiji.

Prema istraživanju međunarodnog tima astronoma, riječ je o jako staroj zvijezdi, nazvanoj Kepler 444, jer je otkrivena pomoću NASA teleskopa Kepler.

Oko ove zvijezde kruži pet planeta sličnim Zemlji, na osnovu čega je zaključeno da su se planete formirale tokom cijele istorije univerzuma. Sunčev sistem Kepler star je 11,2 milijarde godina, a nastao je u doba samog rađanja galaksije, u prvoj petini današnjeg postojanja.

Za planete koje kruže oko Keplera, astronomi kažu da su “pet vrelih, kamenitih svijetova”, nešto manjih od Zemlje.

Bil Čaplin, astrofizičar sa Univerziteta u Birmingemu, kaže da je zvijezda Kepler slična Suncu, a od Zemlje je udaljena 117 svijetlosnih godina.

solarni-sistem-kepler

Oko Keplera kruži 5 planeta

Ove planete koje se okreću oko svog sunca, nalaze se na udaljenosti ne većoj od 12 miliona kilometara, a za jedan krug oko Keplera potrebno im je manje od deset dana. Zbog toga, tvrde astronomi, nema nikakvog života na tim planetama.

Pretpostavlja se da je na njihovoj površini toplije nego na Merkuru, a da su atmosfera i okeani odavno nestali. Ostala je samo spržena, kamenita površina. Planeta najbliža zvijezdi Kepler 444 veličine je Merkura, a najudaljenija je manja od Venere ili Zemlje. Ostale su poput Marsa“, rekao je Čaplin.

Najviše iznenađuje starost ove zvijezde. Procjenjuje se da je Kepler 444 duplo stariji od našeg sunčevog sistema.

Nikada nismo vidjeli ništa slično. Riječ je o veoma staroj zvijezdi, a tako veliki broj malih planeta čini je izuzetnom“, rekao je saradnik u studiji i koautor – fizičar Danijel Haber sa Univerziteta u Sidneju i dodao “Prosto je nevjerovatno da je jedan tako drevni sistem sa planetama veličine Zemlje nastao u trenutku kada je univerzum tek počeo da stasava“.

Zahvaljujući asteroseizmologiji – tehnici za mjerenje oscilacije zvijezda, astronomi mogu da izmjere starost udaljene planete.

Stiv Kavaler, profesor fizike i astronomije sa Univerziteta države Ajova i takođe ko-autor studije, rekao je da je Kepler 444 veoma sjajna zvijezda koja se može lako vidjeti dvogledom.

Sada znamo da su se planete poput Zemlje formirale tokom gotovo svih 13,8 milijardi godina duge istorije univerzuma“, rekao je vođa istraživanja Tiago Kampante sa Univerziteta u Birmingemu, i dodao da bi to mogao biti dokaz o postojanju drevnog života u galaksiji.

NASA teleskop Kepler lansiran je u martu 2009. godine sa ciljem da nađe u Mlječnom putu planete koje su slične našoj i na kojima je život možda moguć. Kepler je do sad detektovao više od 3.800 planeta, a veliki broj njih ima velike sličnosti sa Zemljom.

29/01/2015 15:30

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px