Jedna studentska greška promijenila je Internet zauvijek

22/01/2018 17:01

Jedna studentska greška promijenila je Internet zauvijek

U novembru 1988. godine, u tihoj laboratotiji na fakutletu MIT, jedan student napravio je ogromnu grešku, koja je zauvijek promijenila onlajn svijet.

Robert Tapan Moris, tada dvadesettrogodišnji student na Kornel Univerzitetu, napisao je kod od 99 redova i stvorio je program ARPANET. Međutim, neznajući, u Internet svijet pustio je prvog “onlajn crva”, nazvanog “Moris crfv” koji je promijenio način na koji smo dotad posmatrali Internet.

Robert Tapan Moris

Ali zašto bi jedan student pustio ovakvu zvijer u onlajn svijet? Poslije 30 godina, suđenja i bezbroj izjava samog Morisa, ovo pitanje i dalje nema jasan odgovor.

Zašto je napravljen prvi Internet virus?

Mori je tvrdio da je bio u pitanju bezazleni “štreberski” projekat u želju da izmjeri Internet. Ipak, činjenica je da je virus pustio sa MIT (Masačusets Intitut za Tehnologiju), a ne sa svog fakulteta, podigla je sumnju.

Spekulacije idu od toga da je Moris želio da se osveti, preko znatiželje, do želje da nekog impresionira.

Moris je, uz relativno jednostavno programiranje, napravio previše agresivan, brz i očigledan virus koji je zahvatio kompjutere širom svijeta, koji su tada imali pristup Internetu. Sam virus se veoma brzo dijelio, a do narednog jutra, oko 10% svih kompjutera prikačenih na Internet na svijetu tada bilo je zaraženo, od SAD, preko Evrope i Australije.

Šteta koju je nanio išla je do cifre i do deset miliona dolara, a na posljetku, Moris je uhvaćen i postao je prvi ikada osuđen za kompjutersku prevaru, iako se izjasnio kao da nije kriv.

Kao direktan odgovor na Moris crva, osnovan je tim za brzu reakciju u slučaju zloupotrijebe, a Moris je danas postao veoma ugledan profesor na MIT-u.

22/01/2018 17:01

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px