Evo kako su nastali nazivi za Viber, Instagram, Skype, Twitter!

20/09/2016 16:00

Evo kako su nastali nazivi za Viber, Instagram, Skype, Twitter!

S obzirom na to da su veoma popularni već godinama, nazivi za društvene mreže su postali potpuno normali i prihvaćeni od velikog broja ljudi. Ali kako su oni nastali?

Najčešće ni jedan od naziva za aplikacije i društvene mreže koje koristimo svakodnevno nemaju naziv koji označava nešto konkretno, barem ne na prvi pogled, ali upravo način na koji su nastale te riječi objašnjava njihovo pravo značenje.

Šta znači Viber, Instgram ili Skype? Ove riječi kao takve ne postoje ni u jednom jeziku, ali kada ih izgovorimo svi znaju na šta se misli.

Viber

Naziv za jednu od najpopularnijih aplikacija za međusobnu komunikaciju korisnika – Viber (na srpskom Vajber) nastao je od riječi “vibe” što u prevodu sa engleskog znači “dobar osjećaj”.

Twitter

Twitter je svakako jedna od društvenih mreža sa najvećim brojem korisnika u svijetu. Međutim, upravo je ova društvena mreža mogla da se zove potpuno drugačije (a mi bismo i taj naziv prihvatili kao i ovaj postojeći).

Naime, Twitter je prvenstveno trebao da se zove Twitch, pa čak i Jitter. Ono što je posebno prepoznatljivo, kada je ova društvena mreža u pitanju, jeste i ptičica koja predstavlja logo, odnosno “zaštitno lice”, a upravo je ona bila i inspiracija za nastanak naziva. Tvit predstavlja oponašanje zvuka koji ptice koriste kada “komuniciraju”, a ujedno i objavu na ovoj društvenoj mreži.

Instagram

Kada je Instagram nastajao, naziv koji je trebao da se dodjeli ovoj društvenoj mreži preko koje korisnici komuniciraju samo uz pomoć slika, bilo je potrebno smisliti nešto unikatno, kao što je i ova mreža do tada bila.

Osim što je trebalo da oslika nešto potpuno novo, cilj je bio i da naziv pokazuje da je u pitanju komunikacija “sada i ovdje, u momentu dok pričamo”. Upravo tako se došlo do toga da se uzmu korijeni određenih riječi koje simbolizuju sve što je potrebno.

Tako je od riječi Instant i Camera napravljena riječ – Instagram koja je danas poznata širom svijeta.

Skype

Veliki broj ljudi koristi Skype za razgovor preko interneta, a naziv za ovaj servis za komuniciranje ima mnogo dublje značenje nego što djeluje – s obzirom da je u potpunosti izmišljena riječ.

Naime, kovanica Skype nastala je na sljedeći način: korišćena je kombinacija riječi Sky, što u prevodu znači nebo i peer-to-peer, infromatičkog termina koji predstavlja razmjenu podataka između korisnika putem interneta kao mreže.

Tako se došlo do riječi Skyper, ali kako bi naziv bio još unikatniji i neobičniji, ukinuto je slovo -r na kraju, pa je tako nastao naziv Skype.

20/09/2016 16:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px