Andromeda će biti naš smak svijeta?

07/10/2019 10:19

Andromeda će biti naš smak svijeta?

Nakon brojnih istraživanja, astronomi tvrde da će Andromeda, naša moćna komšijska galaksija, za četri i po milijarde godina “progutati” Mliječni put.

Naučnici iz Istraživačke škole astronomije i astrofizike na australijskom Nacionalnom univerzitetu, tvrde da je Andromeda već “usisala” nekoliko manjih galaksija i da sada kreće prema našem Mliječnom putu.

Astronomi vjeruju da njihovo posljdnje istraživanje osvjetljava kakav kraj čeka našu galaksiju, ali ostaje nepoznanica šta se dešava kada Andromeda „proguta“ galaksiju.

Doktor Dugal Mekej koji je učestvovao u ovoj studiji navodi da bi ovaj sudar mogao da uvuče Sunce u intergalaktički prostor ili da na neki drugi način omete orbitu naše planete, tako da na Zemlji više neće biti moguć život.

Međutim, naučnici jeruju da je takav scenario manje vjerovatan i da će umjesto toga, sudar jednostavno formirati jednu, ali mnogo veću galaksiju.

Loša vest je međutim, to što ako čovječanstvo i preživi ovaj pretpostavljeni sudar, Sunce će eksplodirati za jednu ili dvie milijarde godina kasnije, što garantuje da će život na Zemlji nestati.

07/10/2019 10:19

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px