10 izuma koje bi mogli koristiti u budućnosti

25/07/2014 13:29

10 izuma koje bi mogli koristiti u budućnosti

Neki od ovih izuma imaju veliku šansu da se jednog dana nađu u široj upotrijebi, kao na primjer cijev koja reaguje na curenje ili tkanina koja proizvodi električnu energiju.

1. Žvaka za popravku zuba

Po nekim podacima od karijesa ili bolesti desni pati oko dvije trećine stanovništva. Žvake koje u sebi sadrže ksilitolom, mogle bi da smenje broj oboljelih, tako što čiste zube i sprečavaju pojavu ovih bolesti.

2. Štitnik koji detektuje potres mozga

Sve više sportista iz raznih vrsta sportova, koriste štitnik za zube usljed rizika od udaraca u predjelu glave. Štitnik nove vrste, trebalo bi da prilikom udarca u glavu, registruje jačinu udarca i ukoliko je udarac dovoljno snažan da izazove potres mozga, o tome obavijesti igrača i trenera.

3. Uređaj za detekciju prljavih ruku povezan na internet

Izum bi mogao da se primjeni u bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama i služio bi da prati higijenu ruku zaposlenog osoblja. Na taj način spriječila bi se pojava infekcija koja nastaje usljed nedovoljnog održavanja higijene ruku.

4. Kuvalo na solarno napajanje

Na izletu ste u prirodi i pije vam se kafa. To više ne bi trebalo da bude problem. Pored toga ovaj izum imao bi imao uticaj i na uštedu energije kao i zaštitu životne sredine. U perspektivi, ovakvu vrstu napajanja koristili bi i šporeti.

5. Prenosni uređaj za filtraciju vode

Zapremina ovog uređaja je 20 litara i zadatak mu je da pretvara jezersku, ili vodu sa drugih izvora, u pitku i čistu vodu. Ovaka izum rješio bi problem milionima ljudi koji imaju problema sa nedostatkom pijaće vode. Ovo sigurno ne bi naišlo na odobravanje kompanija koja se bave flaširanjem i prodajom pitke vode.

6. Cijevi koje prate curenje

“Pametne” cijevi, kako ih još nazivaju, trebalo bi da uz pomoć određene vrste senzora prate i otkrivaju curenje tečnosti i obavijeste zaposlene na održavanju o havariji na sistemu. Ovakav izum bi automatski učionio rad službi za održavanje efikasnijim.

7. Skener za mjerenje kalorija u hrani

Etikete zalijepljene na pakovanjima prehrambenih proizvoda pružaju informacije o sastavu samog proizvoda, ali kupci su često u nedoumici koliko stvarno kalorija unose konzumirajući određenu hranu. Spektrometar je uređaj koji je dovoljno velik da stane u svačiji džep, a zadatak mu je da mjeri količinu kalorija i hemijski sastav hrane.

8. Tuš koji reciklira vodu

Mnogi od nas vole da se dugo tuširaju i uživaju, opuštajući se u toploj vodi. Međutim za takav užitak potrebna je nemala količina vode. OrbSys je tuš koji, već jednom korišćenu vodu reciklira, propuštajući je kroz filter, nakon čega se ona vraća kao čista.

9. Pakovanje od gljiva

Plastične ambalaža, koja nije biorazgradiva sve više zagađuje životnu sredinu i postaje sve veći problem. Određen broj kompanija razvio je proizvodnju ambalaže, prerađujući poljoprivredne nusproizvode. Pored ostalih, kao materijal koriste se i gljive.

10. Strujni džemper

Tkanina od koje bi se izrađivali odjevni predmeti koristila bi toplotu tijela kako bi proizvela struju. “Flic tkanina” bila bi od koristi ukoliko bi željeli da napunimo mobilni telefon, mp3 plejer ili slični uređaj.

25/07/2014 13:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px