U toku su prijave za Panevropski Hackathon u oblasti kvantnog interneta na Elektrotehničkom fakultetu

02/09/2019 12:47

U toku su prijave za Panevropski Hackathon u oblasti kvantnog interneta na Elektrotehničkom fakultetu

Elektrotehnički fakultet vas sa zadovoljstvom poziva na Hackathon u oblasti kvantnog interneta koji će se održati 5. i 6. novembra.

Svi zainteresirani su dobro došli uz *obaveznu registraciju* koja je neophodna zbog logističke organizacije. Učešće je *besplatno*, a broj mjesta je ograničen.

Važniji datumi:

*15. septembar 2019.*: Finalni rok za prijavljivanje
30. septembar 2019.: Objavljivanje finalne liste učesnika
posljednja sedmica oktobra 2019.: Održavanje uvodnog vebinara za sve učesnike Hackathona
5–6. novembar 2019.: Pan-European Quantum Internet Hackathon se održava na svih pet čvorišta/lokacija
Detalji i prijavna forma dostupni su na: https://labs.ripe.net/Members/ulka_athale_1/take-part-in-pan-european-quantum-internet-hackathon.

Prvi put će se održati Hackathon istovremeno na pet povezanih mjesta ili „čvorova” širom Evrope. Učesnici sa svih pet lokacija formirat će timove koji će se baviti izazovima, a možda čak i formirati timove s više čvorova (zavisno od broja prijavljenih učesnika). Stručnjaci i članovi žirija također će biti na raspolaganju vodičima.

Hackathon izazov

Cilj ovog Hackathona je razviti neke od prvih aplikacija koje koriste kvantnu mehaniku da osiguraju svoju internetsku komunikaciju. Primjer takve aplikacije je internetski preglednik koji može učitati veb-stranicu preko šifrirane HTTPS veze pomoću tajnog ključa generiranog protokolom kvantne distribucije ključeva (QKD). Slično tome, mnoge druge aplikacije koje trebaju šifrirati internetski promet, poput e-pošte ili mrežnih poruka, mogu se integrirati s QKD-om. Može se čak i proširiti OpenSSL na QKD API kako bi se olakšala integracija za buduće aplikacije.

Dok kvantna mreža još nije dostupna, pružit će se simulirana verzija koja povezuje sve čvorove koji sudjeluju. Simulirana mreža izložit će isti API koji se koristio u prvoj pokaznoj mreži u Nizozemskoj, a sve aplikacije razvijene na ovom Hackathonu moći će se pokrenuti na stvarnom hardveru čim postanu dostupne.

Prijavite se OVDE.

 

02/09/2019 12:47

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px