Back to homepage

Salman Rušdi – Citati i izreke

salman-rusdi

Salman Rušdi rođen u Indiji, piše u Britaniji, pola života je proveo u Aziji, pola u Evropi, posjedujući veliko znanje istočnih i zapadnih religija, a ne prihvatajući nijednu, Salman Rušdi je jedan od rijetkih pisaca za koje se može reći da su pravi svjetski pisci. Zbog kontroverznog romana “Satanski stihovi” izdata je fatva – smrtna kazna od strane religijskog vođe Irana zbog koje je morao više od deset godina da se krije po Britaniji.

Pogledajte neke od njegovih najzanimljivijih izreka.

Citati i izreke – Salman Rušdi

Slobodna društva su društva u pokretu, a gdje ima pokreta ima i trenja.

Ono što jedan pisac može da stvori sam u svoja četiri zida, nijedna vlast ne može lako da uništi.

U ovom svijetu gdje nema tihih kutaka, nema lakog bijega od istorije, od nemira, od grozne bučne galame.

Jedno je reći: “Ne sviđa mi se to što si mi rekao i smatram to nepristojnim i uvredljivim” ali u momentu kada koristite nasilje kao odgovor, dižete sve na drugi nivo, gdje gubite sav kredibilitet koji ste imali.

Dvije stvari čine temelje bilo kog otvorenog društva – sloboda izražavanja i vladavina zakona. Ako nemate te dvije stvari, nemate slobodnu državu.

Jedan od problema odbrane slobode govora je taj što često morate braniti ljude koje smatrate užasnim, neprijatnim i odvratnim.

Imam mnogo vremena za bitne ljude u mom životu i prijateljstvo je meni jako bitna tema. Mislim da sam među piscima koje poznajem, po tom pitanju poseban.

Odgovor na religiju nije nestanak religije, vec razmišljanje o njoj na drugi način. Biti dio nje na drugi način.

Ne postoji savršena sigurnost, samo različiti nivoi nesigurnosti.

Moramo nešto razjasniti: teroriziam nije težnja ka legitimnim ciljeva uz pomoć nelegitimnih sredstava. Šta god da ubice žele da postignu, stvaranje boljeg svijeta sigurno nije jedan od njihov ciljeva.

Jedna od nevjerovatnih stvari kada su u pitanju ljudi je da nezamisljivo često postane realnost.

Zapravo, ne volim žurke. Preferiram veče sa četiri prijatelja koji sjede i večeraju. Prezirem klubove i ne volim mjesta gdje je buka tako glasna da ne možete da pričate sa ljudima.

Ne smije se zanemariti čar zabranjenog voća.

Mašta bombaša samoubice ga navodi da vjeruje u uzvišeno herojsko djelo, dok se on zapravo samo bespotrebno raznosi i uzima tuđe živote.

Ponekad legende kreiraju realnost, i postaju korisnije od činjenica.

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments