Back to homepage

Perikle – Citati i izreke

perikle

Perikle (495. p.n.e.-429. p.n.e.) je bio starogrčki državnik, govornik i vojskovođa. Imao je jednu od bitnijih uloga u razvoju Atine, koja je pod njegovim vođstvom postala jedan od najljepših i najbogatijih gradova helenskog svijeta. Razdoblje njegove političke vladavine dobilo ime Periklovo doba. Bio je veliki pokrovitelj umjetnosti, književnosti i nauke. Čuveni grčki istoričar Tukidid ga je nazvao “prvim čovjekom Atine”.

Pogledajte neke od njegovih najzanimljivijih izreka.

Citati i izreke – Perikle

Tajna slobode počiva u hrabrosti.

Više se plašim naših sopstvenih grešaka nego planova naših neprijatelja.

Ne primanjem, nego davanjem stičemo mi sebi prijatelje.

Na hrabrost nas ne primoravaju zakoni, nego se ona sama od sebe rađa.

Bogatstvo nam je više sredstvo za rad nego za prazno hvalisanje: siromaštvo svoje priznavati nije ni za koga sramota, ali je sramotnije ne otimati se siromaštvu radom.

Ljudi samo utoliko podnose hvaljenje drugih ukoliko misle da ono što su čuli mogu i oni sami učiniti; a što je preko toga, to kod njih izaziva zavist i odmah potom nevjerovanje.

Najveća je pohvala one žene koju muškarci ne spominju ni pohvalom ni pokudom.

Ne umjeti podnositi siromastvo, sramna je stvar. Ne umjeti je otjerati radom, jos je sramnije.

Jer teško je držati se prave mjere u besjedi pa da se sasvim vjeruje besednikovim riječima: slušalac kome je stvar poznata i koji je njoj naklonjen može lako pomisliti da je u besjedi rečeno manje no što bi on želio da se spomene i što sam zna; a kome je stvar nepoznata on će, kad čuje ono što prevazilazi njegovo shvatanje, iz pakosti reći da je besjednik mnogo šta pretjerao u svojoj pohvali.

Za najveće junake mogu se s pravom smatrati oni koji veoma dobro poznaju i strahote i prijatnosti, ali opet ne prezaju od opasnosti.

A pouzdaniji je prijatelj onaj koji drugome dobro učini, jer postojanom dobronamjernošću teži da u onoga koji je primio dobročinstvo podržava osjećanje zahvalnosti.

Jer pravo je da se i onima koji su inače lošiji uzima za dobro njihova hrabrost ogledana u ratu za otadžbinu: time što su svojim junaštvom zbrisali pomen o svojim manama oni su opštem dobru više koristili nego što su pojedincima nanijeli štetu.

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments