Back to homepage

Nikola Tesla – Citati i izreke

Nikola Tesla

Nikola Tesla je bio briljantan pronalazač, naučnik i inženjer koji je zaslužan za više od 700 pronalazaka. Najpoznatiji je po otkriću naizmjenične struje, ali njegov rad je takođe doprinio napretku na polju bežične komunikacije, lasera, x-zraka, radara, rasvjete, robotike, itd. Tesla je porijeklom Srbin, rođen 10. jula 1856. godine u Smiljanu, mjestu koje je pripadalo tadašnjem Austrijskom carstvu, a umro je 7. januara 1943. godine u Njujorku gdje je živio skoro 60 godina.

Pogledajte neke od najzanimljivijih izreka, jednog od najvećih srpskih naučnika.

Citati i izreke – Nikola Tesla

Da, istina je da ja uvijek preduzmem više nego što mogu da ostvarim.

Od svih “sila trenja”, ona koja najviše usporava ljudski napredak je neznanje, ono što Buda naziva “Najveće zlo u svijetu”.

Čovjek je rođen da radi, trpi i da se bori. Ko tako ne čini, mora propasti!

Dar mentalne energije dolazi od Boga, vrhunskog bića i ako mi koncentrišemo naše misli o toj istini postajemo skladni sa ovom velikom moći.Moja majka me naučila da treba svu istinu tražiti u Bibliji.

Prije nego što sam napravim skicu na papiru, cijela ideja je razrađena mentalno. U mojem umu mijenjam konstrukciju, radim poboljšanja, pa čak i pokrećem uređaj.

Ja se ne bavim proricanjem, nisam gatara, ne proričem ljudima sudbinu i nisam izumitelj. Ja otkrivam. Ja sam otkrivač principa koji postoje.

Vrijeme ne postoji.

Dan kada tačno saznamo šta je elektricitet biće najznačajniji datum u istoriji čovječanstva.

Elektricitet je za mene sve.

Ja sam, kao što vidite i čujete, ostao Srbin i preko mora, gdje se ispitivanjima bavim. To isto treba da budete i vi i da svojim znanjem i radom podižete slavu srpstva u svijetu.

Ne žalim što su drugi pokrali moje ideje, ali žalim što nemaju svoje.

Ponosan sam što sam potekao iz zemljoradničkog viteškog naroda, koji je u neprestanoj ljutoj borbi za svoje ideale i evropsku kulturu zadužio Evropu i svuda zaslužio čast i poštovanje čitavog svijeta, naročito velike Amerike.

Ako budem imao sreće da ostvarim barem neke od svojih ideja, to će biti dobročinstvo za cijelo čovječanstvo. Ako se te moje nade ispune, najslađa misao biće mi ta da je to djelo jednog Srbina.

Nikad ne vjeruj sjaju u očima žene! To je vjerovatno svjetlo što prodire kroz njenu šuplju glavu.

Vaša mržnja pretvorena u električnu energiju mogla bi osvjetljavati gradove i gradove.

Svi smo mi jedno. Ljudi su međusobno povezani nevidljivim silama.

Mir u svijetu može doći samo kao prirodna posljedica univerzalnog prosvjetljenja.

Širenje civilizacije se može uporediti sa širenjem vatre. Prvo je to tiha iskra, a onda podrhtavajući plamen, a onda moćni požar koji postaje sve jači i brži.

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments