Back to homepage

Karl Gustav Jung – Citati i izreke

Karl Gustav Jung

Karl Gustav Jung bio je švajcarski psihijatar, a smatra se začetnikom analitičke psihologije. Kroz proučavanje nesvjesnog, Jung je u psihologiju uveo novi termin – kompleks. Kako je u Frojdovim interpretacijama snova prepoznao sopstvene ideje i zapažanja, 1907. otpočela je njihova saradnja koja je trajala do 1913. godine. Saradnja sa Frojdom imala je veliki uticaj na njegove kasnije teorije, i probudila u njemu fasciniranost nesvjesnim.

Pročitajte neke od njegovih najzanimljivijih citata.

Citati i izreke – Karl Gustav Jung

Ništa po čovjeka nije gore nego da bude potpuno shvaćen.

Zdrav čovjek ne muči druge. Oni koji su mučeni po principu se pretvaraju u mučitelje.

Ne mogu reći za sebe da vjerujem. JA ZNAM. Imao sam to iskustvo da budem obuzet nečim što je mnogo jače od mene, nečim što ljudi nazivaju bogom.

Sve što nas iritira kod drugih može nas dovesti do shvaćanja nas samih.

Tvoja vizija će postati jasna tek kada pogledaš u svoje srce. Ko gleda izvan svog srca – sanja. Ko gleda unutar svog srca – budi se.

Osuda ne oslobađa, već guši.

Ako čovjek ne razumije drugu osobu, on će težiti da je smatra budalom.

Ako postoji bilo što što bismo željeli da promijenimo u našem djetetu, prvo bismo trebali ispitati i vidjeti da to nije nešto što trebamo promijeniti u nama samima.

Žalosna je istina da se čovjekov život zaista sastoji od sklopa nepomirljivih suprotnosti – dana i noći, rođenja i smrti, sreće i nesreće, dobra i zla. Mi čak nismo ni sigurni da će jedna prevagnuti nad drugom, da će dobro nadvladati zlo, a radost suzbiti patnju.

Život je kratka epizoda između dvije velike misterije koje su u suštini jedna.

Psihoterapeutu stari čovjek koji ne može reći zbogom životu izgleda nemoćan i bolešljiv kao i mladi čovjek koji se boji prigrliti ga.

Ne vjerujem u Boga. Znam da Bog postoji.

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments