Neobični simptomi prehlade i gripa na koje treba obratiti pažnju

10/01/2018, 16:48

Neobični simptomi prehlade i gripa na koje treba obratiti pažnju

Povezane objave

Pored temperature, kašlja i zapušenog nosa, postoje i neki simptomi za koje nikada ne bismo povjerovali da su povezani sa prehladom i gripom.

Čudni snovi

Većina snova dešava se tokom REM faze- najdublje faze sna. Kada smo bolesni, mozak je mnogo aktivniji tokom ove faze, pa tako može da se desi da imamo bizarne snove.
Pročitajte i… Koliko dugo zapravo traje prehlada?

Disbalans čula ukusa

Između 75 i 95% naših čula oslanja se na miris, pa kako bismo u potpunosti osjetili ukus hrane i pića, potrebno nam je da ih omirišemo. Kada smo bolesni i kada nam je zapušen nos, čulo mirisa je blokirano, pa se tako može desiti da hrana ima čudan ukus.

Želja za brzom hranom

Kada smo bolesni, jedino što želimo jeste da se osjećamo bolje, pa zato često posegnemo za “hranom za utjehu”. Kako nas ona neće usrećiti, umjesto kupovine čipsa, grickalica ili čokolade, povećajte unos vitamina C i tečnosti, poput vode, prirodnih sokova i čajeva.
Pročitajte i… Skriveni simptomi nedostatka vitamina C

Konstantna žeđ i glad

Tokom prehlade ili gripa, tijelo gubi tečnost, pa je potrebno nadoknaditi je. Ukoliko izbjegavate da unosite tečnost dok se bolesni, može doći do dehidratacije, a prvi znak jeste upravo konstantna žeđ.
S druge strane, budući da tijelo preznojavanje gubi i energiju, često se dešava da imamo povećan apetit. Baš u tom periodu, dok smo bolesni, povećajte unos zdravih namirnica, kao što su voće, povrće, žitarice i riba.

Povezane objave

10/01/2018, 16:48

Komentar(a)

Vaša email adresa neće biti objavljena.
Sva polja su obavezna*